Előrejelzés

2024.01.11. 12:30

Még mindig árad: Szolnoknál akár hétméteres vízállással tetőzhet a Tisza

A Tisza a felső szakaszokon már apad, ám a térségünkben még napokig emelkedhet a folyó vízszintje. Szolnoknál akár hét méterig is emelkedhet a vízszint.

Rimóczi Ágnes

A Tiszavirág híd Szolnokon

Fotó: Nagy Balázs

A Tisza árhulláma jelenleg Tiszakeszi és Tiszadorogma között tetőzik, a felette lévő folyószakaszon apad, alatta, így a térségünkben is, viszont tovább árad. A Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság területén csütörtök reggel mindenhol áradó vízállást regisztráltak a szakemberek. 

– Tiszafürednél 643 centiméter, Kisköre-alsónál 669, Tiszaroffnál 698 , Szolnoknál pedig 677 centimétert mértek a kollégáink, mindenhol árad a folyó – tájékoztatta hírportálunkat Laczi Zoltán. A Kötivízig sajtóreferense hozzátette: a tokaji tetőzés értékéből készített előrejelzés szerint a jelenlegi árhullám várhatóan január 12-13-án tetőzik Kisköre-alsónál 685 plusz-mínusz 10 centiméteres, Szolnokon pedig január 14-15-én 695 plusz-mínusz 10 centiméteres vízállással.

– A Tisza mentén változatlanul elsőfokú árvízvédelmi készültség van érvényben a jobb parton Kisköre és Csongrád, illetve a bal parton Kisköre és Tiszaug között, továbbá a visszaduzzasztással érintett Zagyva és Hármas-Körös menti szakaszokon. A nappali figyelőszolgálat összesen 345 kilométer hosszú védvonalszakaszra terjed ki – tette hozzá a szakember.

Belvízvédekezéssel kapcsolatban megtudtuk, hogy az igazgatóság működési területén mindegyik belvízvédelmi szakaszon készültség van érvényben. 

– Az igazgatóság jelenleg másodfokú készültséget tart fenn a kisújszállási szakaszon, míg elsőfokú készültség mellett védekeznek a kiskörei, a tiszakécskei, a kunhegyesi, a mezőtúri, a törökszentmiklósi, a cibakházi, a jászberényi, a jászkiséri, a karcagi és a ceglédi szakaszokon. A belvízzel borított területek nagysága 5680 hektár, ebből 4431 hektár Jász-Nagykun-Szolnok vármegyében, a többi Hevesben található.

31 millió köbméter vizet tároznak a holtágakban

Az árhullámoknak köszönhetően vízvisszatartás és -tározás is zajlik. 

– Jelenleg a csatornákban és holtágakban 31 millió köbméter vizet tározunk – közölte a Kötivízig sajtóreferense. A témával kapcsolatban Laczi Zoltán hozzátette: az elmúlt időszakban a folyókon levonuló árhullámokból hat holtág, így a Szajoli-, a Tiszaugi-, Gyova-Mámai-Holt-Tisza, a Tehenesi-Holt-Körös, a Szászberki- és Malomzugi Holt-Zagyva vízpótlása történt meg.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában