Biztosított a működés

2024.01.29. 06:55

Rendeződött az önkormányzat gazdálkodása, stabil költségvetést terveznek Püspökiben

A tavalyi év második felében befizetett, és az idei évben várt iparűzési adó miatt a 2024-es év már könnyebbnek ígérkezik az előzőnél Tiszapüspökiben. Bár az önerőből megvalósítható fejlesztésekre még mindig kevesebb lehetőség lesz, a település működése biztosított az idei évben is.

Molnár-Révész Erika

A 300 éves parókiaépület falai is kezdenek megrepedni, és a régi nyílászárók sem tartják bent a meleget – mutatta a helyszínen Bander József polgármester. Az idei költségvetésből a felújításhoz szükséges tanulmánytervet mindenképpen elkészítik majd

Fotó: Mészáros János

– Úgy gondolom, főleg az előző év második felében esedékes adóbefizetéseknek köszönhetően rendeződött az önkormányzat gazdálkodása, az idei tervezett költségvetés mindenféleképpen stabilnak mondható – mondta az idei tervekkel kapcsolatban Bander József, Tiszapüspöki polgármestere. A településen már dolgoznak a 2024-es büdzsén, mely február 15-ig, vagyis a kötelező határidőig elkészül. 

– Összességében hatalmas plusz forrásokat nem tartalmaz. Anélkül, hogy ismerném a végleges számokat, azt kijelenthetem, hogy biztonsággal tudunk működni 2024-ben. A tavaly megnyitott hitelkeret lehívott költségét tavaly decemberben visszafizettük, de idén is megnyitjuk 75 millió forintos keretösszeggel, egyfajta vésztartalékként. Bízunk benne, hogy nem lesz rá szükség – fejezte ki reményét a településvezető. 

Mint elmondta, Tiszapüspöki jelentős összegű szolidaritási adót fizet be az államkasszába, ez az összeg is megjelenik majd a költségvetés kiadási számai között, ahogyan a béremelés is. 

– A garantált bérminimum korrekciójának nagy része már decemberben megtörtént, ez a januári fizetésekben jelent meg. Akit ez nem érintett, terveink szerint márciusban részesül benne. Egy inflációhoz igazodó, vagy attól egy picit nagyobb béremelésben gondolkodunk – tette hozzá. 

A településen azért fejlesztéseket is beterveztek, ugyanis az előrejelzések, előlegbevallások alapján a 2023-as szintű adóbevételre számítanak, ami körülbelül 80 millió forintot jelent. 

– Ezzel párhuzamosan idén is felállítunk egy akciótervet, annak ellenére, hogy stabil a költségvetésünk, meg kell várnunk a tényleges befizetéseket. Ez az akcióterv azt tartalmazza majd, hogy a fejlesztésekre betervezett forrásokat szeptember után használjuk majd fel. Egyetlen kivétellel, ez pedig az óvoda tetőkarbantartása. A lapostető évek óta beázik, nagyobb beruházásban nem gondolkodunk, de 2-3 millió forintból kicseréljük a héjazatot – mondta a fejlesztésekkel kapcsolatban a polgármester. Mint azt hangsúlyozta az elsődleges cél az, hogy a település működőképes maradjon. 

– Nem lenne baj, ha maradna annyi pénzünk, hogy saját döntés jogán fejlesztésekbe is kezdhessünk, de a mostani világgazdasági helyzetben ezt nem tekinthetjük elsődleges célnak. Kiemelt figyelmet fordítunk a megjelenő pályázatokra, különösképpen az utak, járdák felújítását célzókra. Emellett a belvízelvezető-rendszerünk rendbetételét is tervezzük még az idén, és elindulhatnak az oktatóközpont átalakítási munkálatai is, ami a turizmusfejlesztés miatt fontos a településünk számára – sorolta a polgámester. 

Nagyon fontos lenne a plébánia felújítása 

Egyre rosszabb állapotban van a 300 éves plébánia, mely jelenleg a település helytörténeti gyűjteményének és könyvtárának ad otthont. Ám ahhoz, hogy bármilyen felújítást végezhessen az önkormányzat az épületen, először az örökségvédelmi hivatal által elfogadott tanulmánytervet kell elkészíttetni. 

– Az idei költségvetésünkbe betervezzük az ehhez szükséges 4 millió forintot, hogy amikor pályázat útján lehetőség nyílik az épület felújítására, a tanulmányterv már készen legyen. Elsősorban a nyílászárókat kellene kicserélni, ugyanis felfűthetetlen szinte már az épület a rossz ablakok miatt. Ez egy olyan épület, mely a történelmi örökségünket őrzi, ezért nagyon fontos fenntartanunk – hangsúlyozta Bander József polgármester. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában