Tehetséggondozás

2024.01.25. 19:00

Szakmai hagyományok: kézről kézre adják az élő népművészet fortélyait Jászapátin

Minőségi, a gyakorlatban is jól hasznosítható tudást kaptak a XVII. Hagyományos szakmák – szakmai hagyományok című program résztvevői a minap a Jászapáti Gróf Széchenyi István Gimnáziumban. A Jásztánc Alapítvány rendezvényén többek között a ruhatervezés és a gyöngyfűzés fortélyait, a hagyományos díszítési technikák újragondolását is megismerhették az érdeklődők. Kiscsoportos műhelymunka keretében a szervezők ezúttal nagy hangsúlyt helyeztek az egyéni tehetségfejlesztésre.

Illés Anita

Péter Szidónia népi iparművész foglalkozásán egy kalotaszegi kötény betétjét készítették el a gyerekek

Fotó: Illés Anita

Neves előadók közreműködésével tartották meg január 19-én a XVII. Hagyományos szakmák – szakmai hagyományok szakmai napot a Jásztánc Alapítvány szervezésében, a Jászapáti Gróf Széchenyi István Gimnáziumban.

– Új célként jelöltük meg, hogy programjainkon az egyéni tehetségfejlesztést helyezzük előtérbe, éppen ezért a fiatalok kreativitását kis csoportokban fejlesztjük. Kezdeményezésünknek tavaly volt a főpróbája, amikor a gimnázium öt tanulója, Borbás Lili Eszter, Gulyás Lilien, Oláh Emese, Urbán Ágnes és Zagyi Erzsébet sikeresen szerepeltek egy alkotópályázaton. Ennek keretében kékfestő anyagokból olyan ruhákat terveztek, amelyeket szívesen magukra öltenek. A diákokat Borbásné Budai Valéria és Donkóné Birkás Tünde viseletkészítők, népi iparművészek készítették fel a pályázatra – mondta el érdeklődésünkre Tajti Erzsébet viseletkészítő, népi iparművész. 

A Hagyományos szakmák – szakmai hagyományok program szervezője kiemelte, hogy az utóbbi időben sokat romlott a gyerekek szem-kéz koordinációja, sokan figyelemzavarral küzdenek. 

A szem és a kéz összehangolt mozgása pedig számos tevékenység alapja, ezért fontosnak tartják, hogy különböző kézműves foglalkozásokkal fejlesszék a gyerekek kézügyességét, finommotorikáját. Mindezeken túl a kézműves tevékenységnek rengeteg előnye van, hiszen javítja a koncentrációt, fejleszti a kreativitást és az önkifejezést, valamint pozitívan hat a lélekre.

A SzűcsRózsa Alkotócsoport munkáit is megcsodálhatták az érdeklődők
Fotó: Illés Anita

– A Nemzeti Kulturális Alap pályázatának és az alapítvány szervezőmunkájának köszönhetően kiváló szakembereket, neves előadókat tudtunk meghívni a tizenhetedik Hagyományos szakmák – szakmai hagyományok című rendezvényre. A Hagyományok Házából érkezett Péter Szidónia népi iparművész, aki gyöngyfűző foglalkozást tartott a gyerekeknek. Nem könnyű feladatot kaptak, hiszen mintegy három óra állt rendelkezésükre, hogy elkészítsék egy kalotaszegi kötény betétjét – számolt be a programról Tajti Erzsébet. Molnár-Madarász Melinda „Melyke” ruhatervező iparművész a térbeli ruhatervezés titkaiba avatta be az érdeklődőket. 

Erdei T. Lilla etnográfus Textiltörténeti kalandozások címmel tartott népviseleti foglalkozást. A résztvevők egyebek mellett megismerhették azt is, hogy a hagyományos díszítési technikákat miként lehet alkalmazni napjainkban. A rendezvényt a SzűcsRózsa Alkotócsoport Hagyomány a divatban című kiállítása és mézeskalács bemutató színesítette.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában