Településrendezési terv

2024.01.16. 17:30

Új építési szabályzat lépett életbe Martfűn

Elkészült az új településrendezési terv Martfűn. A szabályozás kidolgozását vizsgálatok, helyszíni bejárások előzték meg.

Pakainé Pusztai Nóra

Forrás: Illusztráció

Fotó: Shutterstock.com

A településfejlesztés, -rendezés olyan kötelezően ellátandó feladat a helyi önkormányzatoknak, amely jelentősen meghatározza, hogy milyen képet közvetít önmagáról. A város honlapján úgy fogalmaztak, hogy a település arculatának kialakítása, az építmények és értékek elhelyezkedése, elrendezése a képviselő-testületek, polgármesterek felelős, körültekintő döntését igénylik, melyek előkészítése, egyeztetése és érvényesítése jól felkészült szakemberek közreműködésével valósulhat meg. A településrendezési terv biztosítja a szabályozott fejlődést, aktualizálja a kérdéses pontokat. Az új terv kidolgozását vizsgálatok, helyszíni bejárások előzték meg. A jogszabályi előírások alapján környezetvédelmi érdekeknek is érvényesülni kell.  

– Martfűre jellemző táj, ökológiai, tájképi karakter fennmaradása továbbra is biztosítható. Az idegenforgalom, a gyógyturizmus és a gazdasági tájhasználat bővülésével, a közlekedési rendszer korszerűsítésével, a városi lakókörnyezet további zöldfelületi fejlesztésével komfortosabb, élhetőbb településsé válik – tűzték ki célul.

Részletezték: a döntés alapján a tervek között szerepel egyebek mellett egy esztétikus városkapu teremtése a 442. számú út mentén, illetve fejlesztenék a Tisza-parti sétányt és a hozzá kapcsolódó zöldfelületeket. A környezetminőség javítását szolgálná az úthálózat fejlesztése, a telekalakítás és beépítés szabályozása, a Bata-lakótelep rehabilitációja, kerékpárutak valamint gyógyhely kijelölése. 

Meghatározták, hogy meg kell valósítani a település egészében a felszíni vízelvezetést, a lefolyástalan területeket pedig fel kell számolni.


 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában