Galériával frissítve

2024.02.11. 19:49

A kiszebábbal együtt a rossz dolgokat is elégették a farsangolók Rákóczifalván

Farsang farka felvonulással űzték el a telet Rákóczifalván vasárnap délután. Jelmezversenyt is tartottak.

Rimóczi Ágnes

A program során bábégetést is tartottak

Fotó: Kiss János

Farsangvasárnap, farsang hétfő és húshagyókedd. A Vízkereszttől Hamvazószerdáig tartó farsang legmozgalmasabb időszaka a három záró nap, amit a farsang farkának neveznek a hagyományokban. Ilyenkor, a mondás szerint „felkötik a farsang farkát”, az emberek rokonokat, barátokat látogattak, mulatozni mennek.

Rákóczifalván is nekiindultak, a vasárnapi télűző felvonulásra ráadásul jól fel is készültek. Néhány nappal ezelőtt családi kézműves farsangoló eseményre várták az érdeklődőket a Varsány Közösségi Házban, ahol a résztvevők farsangi álarcokat és bokrétákat készítettek. Ezeket öltötték magukra, maskarába bújtak és zenével kísérve, énekelve keltek útra a résztvevők a település utcáján, hogy elűzzék a telet. 

Az eseményen jelmezversenyt is rendeztek, kiszebábot égettek, mellyel együtt a farsangolók cetlire írt rossz szokásokat, nem kívánt kapcsolatokat, kellemetlen dolgokat tettek a tűz martalékává, vagyis engedtek el. A végén finom falatokat haraptak, meleg italokat kortyoltak és muzsikálva, énekelve reménykedtek a tavasz eljövetelében.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában