Kerekasztal

2024.02.10. 19:31

A mesterséges intelligencia veszélyeiről is szó esett a karcagi előadáson – galériával

Az eseményen dr. Isaszegi János nyugállományú vezérőrnagy, háborús hadműveleti szakértő, címzetes egyetemi tanár, okleveles hadmérnök és szakközgazdász tartott előadást a 21. század konfliktusairól.

Daróczi Erzsébet

Sokan részt vettek a fórumon

Fotó: Daróczi Erzsébet

A Nagykun Közéleti Hagyományőrző Egyesület közéleti kerekasztalra várta csütörtök este az érdeklődőket a Déryné Kulturális Központba. Szepesi Tibor polgármester köszöntője után dr. Isaszegi János nyugállományú vezérőrnagy, háborús hadműveleti szakértő, címzetes egyetemi tanár, okleveles hadmérnök és szakközgazdász tartott előadást a 21. század konfliktusairól.

– 1971 óta először hivatásos katonaként, 2010 óta nyugállományú katonaként szolgálom a hazámat. Ez évtizedek alatt szolgálati feladataim között lehetőségem volt megismerni sok ország kultúráját, történelmét, gazdagságát és szomorúságát, konfliktusait. Szolgáltam háborúban, konfliktusok rendezésében, békefenntartó, békekikényszerítő missziókban. Ezek során azt láttam, hogy a konfliktusok kezelése és megoldása két külön dolog. Sajnálatos módon visszatekintve az elmúlt évtizedekre azt tudom mondani, hogy a nemzetközi szervezetek a konfliktus-, válságkezelést egészen jó szinten hajtják végre, de a konfliktusokat megoldani sajnos nem tudták minden igyekezet ellenére sem – mondta a vezérőrnagy.

Radnóti Miklós 1944-ben írt versében azt írta : Oly korban éltem én e földön. Én azt szoktam kérdezni magunktól, mi milyen korban élünk, hiszen jövőre lesz 80 éve, hogy a második világháborúnak vége lett, 2000 elejétől pedig azt láttuk, hogy 33 aktív, véres, súlyos konfliktus van, ma 55 lezáratlan, véres konfliktus. Ezen a szép földglóbuson ma több mint 8 milliárdan élünk, ebből 2 milliárd ember a véres konfliktusokkal sújtotta területen. 

Jelenleg közel 110 millió azok száma, akik ezen konfliktusok miatt kénytelenek voltak elhagyni lakóhelyüket, életterüket. 

Nyilván több is lehetett volna ha eszközük és lehetőségük lenne erre. A helyzet tovább nehezedett, kezdődött új konfliktus, visszajöttek a majdnem lezárt konfliktusok is. Itt Európában elég, ha a tavalyi koszovói eseményekre gondolunk, a mellettünk Ukrajnában zajló háborúra, ami nem 2022. február 24-én kezdődött, akkor az invázió kezdődött, maga a háborúskodás már 2014-ben. 

A Közel-kelet október 7-e óta immár sokadik arab-izraeli háborút hozta, ha ehhez hozzátesszük a Tajvan körüli problémákat, amely az USA harmadik frontja, mint lehetséges háború, és kiteljesedő eszkalációval, akkor azt mondhatjuk, hogy nehéz 21. századunk van, amihez még jön az iszonyatos nagy probléma, a klímaváltozás. Ide kapcsolódik még a 21. század atombombája – ezt a nemrég elhunyt Henry Kissinger mondta – a mesterséges intelligencia. Ha ezt így mind megnézzük, azt tudom mondani, hogy aggódva figyelem gyerekeim, unokáim és a jövő nemzedéke kapcsán, hogy sikerül-e a világnak megállnia, mielőtt túl messzire megy az eszkalációval – fogalmazott a szakember, aki tapasztalatából, életkorából adódóan sok mindent látott már.

– Tudom azt, hogy minden egyes háborúnak, konfliktusnak vannak vesztesei, nyertesei, nyerészei és vannak akik abban érdekeltek, hogy ha még nem tört ki a háború, akkor hogy kellene úgy csinálni a háborús pszichózissal, hogy előbb-utóbb kitörjön. Ha meg kitört, akkor meg hogy kéne úgy csinálni, hogy ez eltartson legalább tíz évig, mert akkor nyereséges ügy lett. Ezt alátámasztotta, ez nem csak az én véleményem, hiszen a NATO főtitkára is nyilatkozta amikor az Egyesült Államokból visszatért Európába, hogy az Egyesült Államoknak érdeke ez a háború és a folytatása, hiszen ez munkahelyet teremt az Amerikai Egyesült Államoknak. Had hivatkozzak Ferenc pápa januári nyilatkozatára, azt mondta, hogy háború nem megoldás, az mindenkinek vereség, kivéve a fegyver-gyártókat és fegyverkereskedőket. Én még hozzátenném, hogy mindazon politikusoknak, akik ezekből a fegyvergyárosoktól, kereskedőktől kapták meg a lehetőséget hatalmon lenni. Ez egy összefonódott és nagyon gátlástalan szerveződés. Beszélni kell nyíltan ezekről a problémákról, különben nagyon nem értjük.

Arra a kérdésre, hogyan tud Magyarország kimaradni a háborúból, a következőt felelte: 

Én örültem a magyar külgazdasági és külügyminiszter ENSZ közgyűlési felszólalásának, amelyben utalt arra, hogy nem kellene a háborúhoz tovább kavarni, mert lehet egy olyan pillanat, amikor már nem lehet megállítani. Hiszen azért ne felejtsük el, ha csak a nukleáris fegyvereket nézzük, akkor az Orosz Föderációnak, az Egyesült Államoknak most már abból több ezer van.

– Kína is feltörekvő, lassan már sok száz darabból átbillen ezer darabosra, tehát három nagy nukleáris mennyiséggel rendelkező hatalom ők. A mesterséges intelligencia pedig még rosszabb, mert a nukleáris fegyverekkel szemben, amelyeket az országok, államok birtokolnak, a mesterséges intelligencia vállalkozások, vállalatok kezében van, az állam által nem szabályozott, nem ellenőrzött, nem biztosított, ezért ugyanolyan veszélyes.

– Egyetértek Henry Kissinger kijelentésével, hogy a 21. században ez rengeteg hasznos dolgot tesz, de ezzel együtt olyanok kezébe kerülhet, amikor a nagyszerű innovációt nagyon rossz célra használják fel – fogalmazott dr. Isaszegi János, aki a fórumon szólt még a 21. századi élettér háborúkról áttekintve azokat a helyeket ahol szolgált. 

A Balkán, Afganisztánban, Irakban, a Közel-kelet mellett a hatodik arab-izraeli háborúról is beszélt a jelenlévőknek. Háborút járt emberként elmondta, a nagyhatalmak azon gondolata, hogy lebombázunk és megsemmisítünk terroristákat nem megvalósítható, hiszen mindenkit nem lehet megsemmisíteni és azoknak a személyeknek a leszármazottai és hittestvérei a jövőben, akár csak húsz év múlva is végrehajthatnak terrortámadásokat, akkor az akkor élők nem is fogják érteni, hogy mi volt az előzménye, ezér fontos ezekről a kérdésekről beszélni.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában