Esemény

2024.02.28. 19:15

Bemutatkoztak a civil szférát képviselő NEA jelöltek

A civil szervezetek számára pályázati forrásokat biztosító Nemzeti Együttműködési Alapnál civilek is részt vesznek a döntések meghozatalában, a testületekbe szavazás útján lehet bekerülni. A vármegyénket közvetlenül és együttműködéseken keresztül képviselő jelölteket szerda délután mutatták be Szolnokon.

Kovács Berta

A Nemzeti Együttműködési Alap (NEA) jelentős szerepet tölt be a civil szervezetek életében, hiszen támogatási lehetőségeket forrásokat kínál számukra, mely forrásokhoz, különböző összegekhez pályázatok útján juthatnak hozzá a különféle egyesületek, alapítványok.

Dr. Molnár Beáta ismerteti a szavazás módját. Az első sorban Buzsáki Barnabás és Pirók Zsolt jelölt látható
Fotó: Nagy Balazs

A NEA a központi költségvetés egyik előirányzata, amely fölött a civil és társadalmi kapcsolatokért felelős miniszter gyakorol rendelkezési jogot. Az ehhez a felelősséghez tartozó szakmai irányítói feladatokat a miniszter irányítása mellett a társadalmi és civil kapcsolatokért felelős helyettes államtitkár látja el. Ám a NEA tényleges felhasználása egy olyan rendszerben történik meg, ahol a civil szervezetek több szinten is részt vesznek a döntések meghozatalában.

A NEA testületeinek megválasztásában aktívan részt vehetnek a civilek. Országszerte a Civil Közösségi Szolgáltató Központok jelölteket delegálnak az egyes testületekbe, akik bejutásáról az érintettek szavazás útján dönthetnek.

Sok leendő szavazó részt vett az információs rendezvényen. Elöl balról a második Leitert-Kis Anna, mellette Jávorka Endre, a két partner vármegyei jelölt
Fotó: Nagy Balázs

Jász-Nagykun-Szolnok vármegye civil központja másik négy vármegyével működik szorosan együtt, így közösen döntött arról, kiket delegálnak a NEA Tanács, valamint öt NEA kollégium képviseletére. Szavazás útján dől el, kik jutnak be végül az egye testületekbe.

Szerdán a Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Civil Közösségi Szolgáltató Központ szolnoki székhelyén megtartott információs rendezvényen dr. Molnár Beáta elnök ismertette a szavazás menetét és a jelöltek személyét, akik között két szolnoki illető is ringbe száll a szavazatokért.

A NEA Társadalmi felelősségvállalás kollégium egyik jelöltjeként indul Buzsáki Barnabás, aki a CKSZK önkéntes-adomány koordinátora, emellett négy civil szervezetben tölt be elnöki pozíciót. 

A Nemzeti összetartozás kollégium jelöltjeként pedig Pirók Zsolt indul, aki négy civil szervezet tagjaként tevékenykedik, az egyiknek titkára is, valamint egy alapítvány kurátora. 

Rajtuk kívül két társmegye jelölje is személyesen bemutatkozott.

Az úgynevezett elektorokra postai úton legkésőbb március 6-áig lehet leadni a szavazatokat, aki pedig személyesen kíván voksolni, az szolnoki Civil Központban március 4-én, Karcagon a Déryné Kulturális Központban pedig március 6-án adhatja le voksait.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában