Szélmalomharc

2024.02.22. 13:58

Épp szemétszedést tartottak Inokán, amikor meghökkentő dolog került elő a csipkebokorból

Az elmúlt évek munkaerőpiaci változásainak köszönhetően egyre kevesebb a közfoglalkoztatott, viszont a szemét mennyisége és az illegális hulladéklerakók száma ezzel párhuzamosan nem csökkent. Az önkormányzatok küzdelméhez sok esetben civil szervezetek is csatlakoznak, hogy megtisztítsák a településeket és a környéket az eldobált kacatoktól, vagy a nagy mennyiségben kirakott illegális hulladéktól. Amik között olykor egészen meghökkentő dolgok is akadnak.

Molnár-Révész Erika

Beborít bennünket a szemét, minden nap küzdünk az illegális hulladéklerakók ellen – hangsúlyozta a szemeteléssel kapcsolatban Bander József, Tiszapüspöki polgármestere. A kistelepülésen négy-öt közfoglalkoztatott minden nap csak azzal foglalkozik, hogy megszabadítsa az utcákat, köztereket az elhagyott ingatlanokat és a bekötőút környékét a hulladéktól, emellett legalább negyedévente különböző akciókat is hirdet az önkormányzat egy-egy településrész kitakarításához.

hulladékgyűjtés, önkéntesek, összefogás
A sportegyesület tagjai a 442-es út mellett gyűjtötték a szemetet a hétvégén, 25 zsáknyi hulladék gyűlt össze
Forrás: Beküldött fotó

Ebben az évben például egy olyan programot indítottunk, melynek célja a településen belüli illegális hulladéklerakatok megszüntetése. Mintegy 70 olyan elhagyott ingatlanunk van, melyek gazdátlanságuk miatt a probléma melegágyát jelentik. A napokban takarítottunk egy ilyen ingatlanon, csak ezen az egy portán 60 zsák szemetet szedtünk össze – mondta a településvezető. Hozzátette, Tiszapüspöki a szemét összeszedésével még meg is birkózna, az elszállításával azonban már nem, ugyanis a konténerek elszállítása nem történik olyan gyors ütemben, mint ahogy a szemét újratermelődik.

Egy fél fűnyíró is lapult a csipkebokor alatt Tiszainokánál

Tiszainokán is szélmalomharcot vívnak a szemetelőkkel. Az autóból kidobált hulladék mellett, jócskán akadnak illegális lerakatok, pedig a tiszazugi kistelepülés környékét folyamatosan tisztítják.

– Leginkább a főutak mentén, a faluból kivezető szakaszok két oldalán szedjük a szemetet. Amit az átutazók művelnek, minősíthetetlen. Mindent találtunk már, amit csak el lehet képzelni. Hetente 10-15 zsák hulladék összegyűlik – magyarázta ingerülten Kiss Erzsébet Eliza polgármester. Elmondta, a legtöbb esetben nem derül ki, hogy a nagyobb mennyiségű lom honnan került az út szélére.

hulladékgyűjtés, önkéntesek, összefogás
Burai Eszter közfoglalkoztatott és Kiss Erzsébet Eliza polgármester a szeméteszedési akció közben
Forrás: Beküldött fotó

– Ha tetten érjük a szemetelőt, könnyebb a dolgunk. Nemrégiben Nagyrév és Tiszainoka között találtunk egy nagy halmot, a kupacban olyan dokumentumokat találtunk, melyekkel beazonosítottuk a szemetelőt. Ám, mielőtt felszólítottuk volna az elhordásra, maga vitte el – osztott meg egy nemrégiben történt esetet. Mint azt felsorolta, hűtőt, mosdókagylót, és legutóbb még egy fél fűnyírót is találtak a csipkebokorral határolt területen.

– Az egyik legnagyobb baj az, hogy sokan nem fizetnek szemétszállítási díjat, pedig a lakosok évente egyszer egy 3 köbméteres konténert kérhetnek, melyben a felhalmozott lomjaikat elvitethetik. De ez csak a rendszeres fizetőknek jár, így az egész egy ördögi kör – hangsúlyozta a településvezető. Hozzátette, megoldást jelenthetne egy településőr, akinek az lenne a feladata, hogy folyamatosan járja az utcákat és elkapja a szemetelőket. 

Van, ahol civil szervezetek is segítenek

Rákóczifalván hétvégén a helyi sportegyesület, a Rákóczifalva SE szervezett szemétgyűjtő akciót. Szabados László elnökségi tag kezdeményezére az ő és Komáromi György edző vezetésével a U16 - U19-es focisták tisztították meg a város és Szandaszőlős között a 442-es út mindkét oldalát. 

– A szükséges zsákokat és kesztyűket az NHSZ Szolnok biztosította Pásztor Zsuzsanna, helyi képviselő közbenjárásának köszönhetően. A legkülönfélébb hulladékokkal huszonöt zsákot töltöttek meg, amit az NHSZ el is szállított. Az egyesületnek ez volt az első ilyen jellegű akciója – tájékoztatott Ruskó Zsolt, a Rákóczifalva SE elnöke. 

Több százan fogtak össze Tiszaszentimre tisztaságáért

Tavaly a Zöld Szentimre program keretében számos alkalommal szerveztek szemétgyűjtő akciót Tiszaszentimrén. Két alkalommal a köztemetőt, egyszer pedig a sportpályát takarították ki összesen 250 helyi önkéntes segítségével.

Az elmúlt esztendőben két alkalommal, 170 önkéntes segítségével 60 tonna hulladéktól szabadítottuk meg a tiszaszentimrei köztemetőt, emellett 80-an segítettek a sportpálya zöld területeinek a megtisztításában

– részletezte Fodor Gusztáv, református lelkész, kezdeményezés szervezője. 

Mint elmondta, az akció keretében 15  tonna zöld hulladékot szedtek össze. A lelkész hozzátette, idén a tervek szerint a katolikus templom környékét, a játszóteret, és a település köztereit szépítik majd az  önkéntesek. 

Szemét a radar alatt – bejelentjük, elviszik

A HulladékRadar alkalmazás használatával egy telefonra letölthető applikáción keresztül bejelenthetők a környezetet elcsúfító, szennyező, illegálisan elhelyezett hulladéklerakatok - akár településen belül, akár külterületen. A Kormányzati Informatikai Fejlesztési Ügynökség által üzemeltetett rendszerbe feltölthetjük a talált hulladék, szeméthalom fotóját, pontos helyét, a hulladék típusát, és akár azt is, hogy az adott terület hogyan közelíthető meg teherautóval.

A bejelentések adatai egy központi adatbázisba érkeznek, ahol a megadott helyadatok alapján először azonosítják a terület tulajdonosát.

Amennyiben önkormányzati tulajdonú területre vonatkozik a bejelentés, a területileg illetékes hulladékgazdálkodási hatóság automatikus értesítést kap róla, és gondoskodik a terület megtisztításáról.

Amennyiben nem önkormányzati, hanem magán, vagy céges tulajdonú területre vonatkozik a bejelentés, akkor a tulajdonost szólítják fel az illegális hulladéklerakat felszámolására. Ez az eljárás hosszabb időt vehet igénybe.

Érdemes tehát letölteni a telefonos alkalmazást, így mindig a zsebünkben lehet a megoldás, hiszen bárhol, bármikor bejelenthetjük az illegálisan lerakott hulladékot.

Ami pedig a legfontosabb: természetvédők szerint az alkalmazás működik, a bejelentett szemetet tényleg el is szállítják.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában