Felkészülnek az aszályra

2024.02.19. 13:30

Kétszázmillió köbméteres a Jászkunság tározott vízkészlete

Bár az elmúlt időszak nem volt csapadékhiányos, jöhet még aszály. A Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság vízvisszatartással, tározással készül a száraz periódusra.

Rimóczi Ágnes

Forrás: Illusztráció

Fotó: Shutterstock.com

A kétszáz millió köbmétert is meghaladja a Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság működési területén jelenleg a medrekben, tározókban, holtágakban, halastavakban visszatartott, illetve tározott vízkészlet.

– Ebből a legnagyobb tételt a Tisza-tó adja, 148 millió köbméterrel. Az árvízi tározók területén 245 ezer, míg a hullámtéri tározó tereken 1672 ezer köbméter vizet tartunk vissza. A csatornákban és holtágakban együttesen 31 millió köbméteres vízkészlettel várjuk a vegetációs időszakot – részletezték az igazgatóság illetékesei.

Megtudtuk: utóbbiakból 16,8 millióval részesednek a holtágak. Így a Fegyverneki Holt-Tisza, Kanyari Holt-Tisza, Cserőközi Holt-Tisza, Szajoli-Holt-Tisza, Alcsi-Holt-Tisza,

Cibakházi-Holt-Tisza, Tiszaugi-Holt-Tisza, Gyova-Mámai-Holt-Tisza, Tehenesi-Holt-Körös, Kungyalui-Holt-Körös, Harangzugi-Holt-Körös, Halásztelki-Túrtő-Harcsási-Holt-Körös, Tiszakécskei-Holt-Tisza, Szászberki Holt-Zagyva, Malomzugi Holt-Zagyva. – Ezen kívül a halastavakban és horgásztavakban 19 millió köbméteres vízkészletet tározunk – tették hozzá az igazgatóság szakemberei.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában