Lebilincselve

2024.02.26. 13:55

Szabályosan parkoló autót szállított el a közterület-felügyelet Szolnokon - elmondjuk miért!

Talán tavaly december eleje óta napjainkig szaporodnak a „Mikuláscsomagok” Szolnokon, egy, a Mészáros Lőrinc utcában leparkoltatott személygépkocsi szélvédőjén. Ám nem a nagyszakállú Télapó kedveskedik minduntalan az autó tulajdonosának. A helyi parkolási cég, az NHSZ Szolnok parkoló őrei büntették szét a hónapok óta hátrahagyott kocsi gazdáját. Immáron több száz ezer forintra rúg a pénzbírsága.

Mészáros Géza

– Elöljáróban le kell szögezni, hogy az említett személyautó a vonatkozó KRESZ-előírásoknak megfelelően, teljesen szabályosan parkol a Mészáros Lőrinc utcában, a posta mellett – fordultunk kérdéseinkkel Lits Lászlóhoz, az NHSZ-csoport ügyvezetőjéhez, akitől egy kis közlekedés-rendészeti ismeretet is szereztünk.

kerékbilincs,csekkek,szabálytalan parkolás
Egy ideig csak a „Mikuláscsomagok” gyűltek ezen a kocsin 
Fotó: Mészáros Géza

Emlékeztetett, hogy a járda elsődlegesen a gyalogosok közlekedését szolgálja, így kivételnek tekinthető, ha a megállás és/vagy a várakozás ott megengedett. Járdán ugyanis részben, vagy egészben csak akkor szabad járművel megállni, azaz parkolni, ha azt vagy jelzőtábla, vagy útburkolati felfestés megengedi.

Az igen keskeny Mészáros Lőrinc utcában jelzőtábla „engedi” a két kerékkel járdán parkolást úgy, hogy a gyalogosokat se korlátozza az ott leállított jármű. A kocsi a járda szélességének legfeljebb a felét foglalhatja el úgy, hogy a gyalogosok számára legalább másfél méteres szabad területet biztosítson. Egy átlagos babakocsi 60 centiméter széles, így a legkevesebb, hogy két babakocsi egymás mellett a parkolásunkat követően is férjen el kényelmesen a járdán egymás mellett.

– Ez a személyautó azonban mégiscsak megszegi a helyi parkolási rendelet paragrafusait – folytatta okfejtéseit Lits László.

parkolás, szabálytalan, autó, kerékbilincs
Egy idő után kerékbilincset is kapott az autó
Fotó: Nagy Balázs

– A járművet, illetve a tulajdonosát az elmúlt hetekben összesen tizenkét alkalommal büntették meg a kollégák, mivel nem váltotta meg a napijegyét, és erre a rendszámra havi bérlet-fizetést sem látunk a rendszerünkben. Miután a pótdíjakat és a büntetéseket hónapok óta sem rendezi a jármű notóriusan nem fizető birtokosa, illetve az itt parkolni szándékozó, rendesen fizető autósoktól veszi el a parkolóhelyet, így éltünk a jogosítványunkkal, és a helyi közterület-felügyelet közreműködésével kerékbilincset helyeztettünk fel a jármű futóművére.

Amennyiben a jármű üzemben tartója tíz napon belül kéri a kerékbilincs levételét, a tulajdonosnak először meg kell fizetnie az addigi bírságait, továbbá a kerékbilincseléssel járó költségeket is. Ha tíz nap elteltével sem jelentkezik az autó gazdája, akkor a járművet a telephelyünkre szállíttatjuk.

– Ha az autó birtokosa ekkor jelentkezik, úgy a szállítás és a telephelyen történő őrzés költségeit is pluszban felszámítjuk a terhére. Amennyiben több hónapos „elzárása” után sem érdeklődik senki iránta, ez esetben a járművet lehetőségünk van elárverezni, az ebből keletkező bevétel pedig a hosszú procedúra költségeinek egy részét fedezi. Tapasztalatunk szerint az „elfelejtett” járművek elárverezéséből befolyt összeg messze sem közelíti meg a közel egy éves eljárás költségét – foglalta össze a KRESZ által szabályosan, a helyi parkolási rendelet szerint szabálytalanul parkoló járművel kapcsolatosan a hivatalos útra terelés menetét Lits László.

Azóta a járművet tényleg el is szállították.

A közterület-felügyeletnél is elárvereztethetik a „haszontalan” járművet

– Felügyelőink hivatalos személyként járnak el a a nem fizetős közterületen szabálytalanul parkoló járművekkel, illetve üzembentartóival szemben – szólaltattuk meg a Mészáros Lőrinc utcai „feledékenység” kapcsán Szabó Zoltánt, a szolnoki közterület-felügyelet vezetőjét.

– Szabálytalanul köztereken, parkokban, zöldfelületen tiltottan parkoló járművekre koncentrálunk. Illetve azokra a nem fizetős parkolóterületeken hátrahagyott járművekre, amely láthatóan régóta nem volt használatban, talán a műszaki állapota sem megfelelő, körbenövi a fű, a gaz, folyik belőle mindenféle cseppfolyós anyag, károsítva ezzel a természetet. A jármű hatósági jelzése, a rendszám alapján felkutatjuk a tulajdonost, jelezzük, hogy vigye, vitesse el az autóját. Ha egy adott idő után sem reagálnak a megkeresésünkre, úgy az NHSZ-csoporttal való együttműködésünk szerint a járművet elszállíttatjuk, tároljuk, és egy idő után elárvereztetjük – tudtuk meg az eljárás folyamatát a szolnoki közterület-felügyelet vezetőjétől.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában