Szolnok

2024.02.24. 11:25

Sebesen száguldó amerikai naszádot vettek videóra a Tiszán, hová mehetett?

A szolnoki MH vitéz Bertalan Árpád 1. Különleges Műveleti Dandár katonái az áradó folyón tesztelték a vízi járműveket.

Mészáros Géza

A megújuló Magyar Honvédség újonnan vásárolt szárazföldi harckocsijai és lövegei után vízi járművekkel is gazdagítja eszközállományát. Katonáink hamarosan két felújított SOC-R típusú folyami naszádot vehetnek használatba – tájékoztatott a flottabővítésről a Magyar Honvédség.

katonák,gyakorlat,tiszán
Ezt a hajót a vietnámi háború tapasztalatai alapján fejlesztették
Fotó: Tischler Zoltán

Az új vízi járművek megérkezéséig megegyező típusú naszádokkal tartanak magyar-amerikai közös tréninget a szentesi 4. számú vízi gyakorlótéren februárban.

A Szolnokon települt MH vitéz Bertalan Árpád 1. Különleges Műveleti Dandár és az amerikai Special Boat Team 22 kijelölt állománya Szentesen, február 21-én délelőtt, áradás idején szállt vízre. A hömpölygő Tisza nem könnyítette meg a közel kéthetes kiképzést teljesítő katonák dolgát, a hamarosan honvédségi állományba kerülő SOC-R (Special Operation Craft-Riverine) naszádokon mégis izgatottan végeztek gyakorlatokat a magyar katonák, együttműködve az amerikai kiképzőkkel.

A jármű tekintélyt parancsoló mérete és teljesítménye a laikus szem számára is nyilvánvaló. A gyakorlatozó honvédek megelégedve emlegették a platform fordulékonysága ellenére és a magas sebesség mellett is biztosan őrzött stabilitását, irányíthatóságát. A vízsugár hajtóművel ellátott eszköz könnyedén gyorsul, manőverezik és mindössze pár másodperc alatt képes 50 kilométer/óra sebességről lefékezni és megállni.

– Ezt a hajót a vietnámi háború tapasztalatai alapján fejlesztették. Tíz tonnás, nagyjából 10 és fél méter hosszú páncélozott alumínium teste 880 lőerővel hasít a vízen, végsebessége 70-80 kilométer/óra. Emellett kivételes tűzerővel rendelkezik, összesen öt fegyverállvánnyal látták el – ecsetelte Virágos-Kis Sándor alezredes, a különleges műveleti dandár harctámogató osztagának osztagparancsnoka.

A Magyar Honvédség két SOC-R típusú folyami naszádot vásárolt, melyek felújításukat követően egy donációban kapott harmadik hajóval együtt kerülnek majd állományba. Digitális jellemzőik megfelelnek a modern high-tech hadsereg követelményeinek, hiszen fejlett híradóeszközökkel felszerelt és a továbbiakban hőkamerával bővíthető eszközökről van szó.

– A kiképzés két hete során katonáink a naszád kezelését, karbantartását, üzembe helyezését, általános hibaelhárítást, valamint éjjel és nappal egyaránt végrehajtandó harcászati mozzanatokat gyakorolnak. Utóbbinak legfontosabb eleme a különleges műveleti csoportok kirakása, kiemelése akár tűzharc közben – foglalta össze Virágos-Kis Sándor alezredes a kiképzés legfontosabb részeit.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában