Megmérettetés

2024.02.27. 09:20

Tapasztalatokkal gazdagodva tértek haza a stuttgarti szakács olimpiáról a szolnoki kerósok

A Szolnoki Szakképzési Centrum Kereskedelmi és Vendéglátóipari Technikum és Szakképző Iskola két oktatója és hat diákja szerepelhetett az 1900-as évek óta töretlen népszerűségnek örvendő, négyévente megrendezett IKA/Culinary Olympics megméretésen Stuttgartban, az Erasmus+ program keretében. A szolnoki intézményből Kocsis Zoltán és Rékási Tibor oktatók mellett Váczi Dominik Roland, Jakab Ramóna Eszmeralda, Tóth Imre, Kenyó Anita, Monoki Bence és Schenek Bence Zsombor tanulók vehettek részt a neves versenyen.

Köllő Judit

Idén február másodika és hetedike között szervezték meg az IKA/Culinary Olympics elnevezésű versenysorozatot, azaz a szakácsok olimpiáját, ahol öt földrész versenyzői mérték össze tudásukat szakács artisztika, cukrász artisztika, szakács díszmunka, cukrásztermékek és szakács csapatversenyek kategóriákban. 

tapasztalatok,stuttgart,keró,diákok,szakács olimpia
A kerós diákok tapasztalatokkal gazdagodva tértek haza a stuttgarti szakács olimpiáról
Fotó: Nagy Balázs

– Úgy gondoltuk, hogy ezt az igen neves versenyt beépítjük az Erasmus+ pályázatba, hiszen fontos számunkra, hogy diákjaink megtapasztalják, milyen egy ilyen híres nemzetközi verseny hangulata – mesélte megkeresésünkre Földváriné Sugár Ildikó, az SZSZC Kereskedelmi és Vendéglátóipari Technikum és Szakképző Iskola igazgatója. 

– A felkészülés során minden támogatást megkaptunk a Szolnoki Szakképzési Centrumtól, ami hozzásegített minket ahhoz, hogy oktatóinkat és diákjainkat bátran elengedjük erre a megmérettetésre – tette hozzá. 

Nincs még egy olyan sokszínű, átfogó és izgalmas nemzetközi szakácsverseny, mint amelyet ezúttal Stuttgartban rendeztek. Tudniillik, az IKA/Culinary Olympics a világ legtehetségesebb gasztronómiai művészeit gyűjti össze. Különböző kategóriákra osztva tehetséges szakácsok és cukrászok méretik meg magukat. 

– Az én kategóriám a konyhaművészet volt – vette át a szót Kocsis Zoltán oktató. Mindez azt jelenti, hogy melegen elkészített ételeket hidegen kellett tálalni. A tányéron szereplő ételeket már itthon elkészítettünk, amiben nagy segítségünkre voltak a fiatalok. A stuttgarti versenyen esetében is kint, a helyszínen végeztük el az utolsó simításokat. A cél az volt, hogy a kísérő tanulóink is betekintést nyerjenek egy ilyen nívós rendezvény kulisszái mögé. Mind a hat tanuló, Vá­czi Dominik Roland, Jakab Ramóna Eszmeralda, Tóth Imre, Kenyó Anita, Monoki Bence és Schenek Bence Zsombor nagy segítségünkre volt. Továbbá nem titkolt célunk volt az is, hogy a fiatalokat buzdítsuk a további szereplésre, versenyzésre – fűzte hozzá a szakember. 
A nemzetközi seregszemlén körülbelül kétezer versenyző szerepelt. A versenyről a szolnoki iskola diákjai is fontos tapasztalatokkal térhettek haza. 

– Tapasztalatszerzésnek tökéletes volt ez a verseny, számos remek élménnyel gazdagodtunk – mesélte Monoki Bence tanuló. – Saját bőrünkön tapasztalhattuk, hogy mivel jár a felkészülés egy ilyen nívós megmérettetésre. Úgy hiszem, hogy az előkészületek és a stuttgarti verseny napjai is örökre nyomot hagytak mindnyájunk emlékezetében, és bármikor szívesen visszamennék. Jómagam pincér szeretnék lenni, így engem leginkább a tálalások vonzottak az eseményen. 

Tóth Imre és Kenyó Anita turizmus és vendéglátás szakon tanulnak. A két fiatal is rengeteg élménnyel gazdagodott Stuttgartban. Elmondásuk szerint értékes tapasztalattal gazdagodtak a nemzetközi versenyen, melyet később hasznosíthatnak szakmájukban. 
 

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában