Esemény

2024.02.29. 19:45

A tavalyinál jóval „takarékosabb” Szolnok idénre tervezett költségvetése

Nem zökkenőmentesen, nem politikai felhangok nélkül és nem cizellált sértegetéseket nélkülözve, ám többségében megszavazta a szolnoki közgyűlés a vármegyeszékhely 2024-es költségvetését. Míg tavaly csaknem 42,8 milliárd forint volt az épp ilyenkor megszavazott főösszeg – amely az évközi többlettámogatásokkal 53 milliárd forintra emelkedett –, addig idén 32,5 milliárd forintról indul a város idei büdzséje.

Mészáros Géza

A szolnoki közgyűlés tizenkét igen, valamint három nem szavazattal elfogadta a város 2024-es évi költségvetését

Fotó: Nagy Balázs

Füle István DK-s képviselő napirend előtti kérdésére, miszerint mikor készül el a Nagy Imre körúton tervezett közlekedési csomópont, Kovács Péter, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei igazgatója válaszolt. Elmondta, a Jósika utat is bekötve új lámpás kereszteződést alakítanak ki a Kőrösi Csoma Sándor iskola előtt, azonban az aszfaltmunkákhoz szükséges magasabb napi hőmérséklet megérkezte április 30-i tervezett átadást jelölt ki. A kétszer két sávról kétszer egy sávra szűkítést pedig a még nem működő lámpás gyalogos-átjáró miatt jogszabályok írják elő.

A szolnoki közgyűlés tizenkét igen, valamint három nem szavazattal elfogadta a város 2024-es évi költségvetését 
Fotó: Nagy Balázs

A költségvetési tervezetről szóló előterjesztés előtt Szalay Ferenc polgármester örömmel számolt be arról, miszerint szerdán, a budapesti Szépművészeti Múzeumban a 2023-ban legkiemelkedőbb teljesítményt elérő külföldi és magyar vállalatoknak megtartott „Az Év Befektetője” gálán Joó István, befektetésösztönzésért és kiemelt magyarországi nagybefektetések megvalósításáért felelős kormánybiztos Szolnok város számára adományozta „Az év ipari parkja” díjat.

Az idei évre tervezett büdzsé kapcsán Györfi Mihály (MSZP) alpolgármester, Füle István (DK) és Borda Zoltán (Szolnok 2024) képviselők, a „Szolnoki Többség” nevű tömörülésből a kiválások miatt „Szolnok 2024” frakcióvá alakult ellenzéki csoport tagjai lesújtónak nevezték a város idei költségvetési tervezetét, egyaránt jelezve, a főösszeg, valamint a városüzemeltetésre és -fejlesztésre fordítandó számok Szolnok csődközeli állapotát jelzik.

A független színekben politizáló Bóka Éva szerint „a strucc négy év után kihúzta a fejét a homokból”, mely metaforáját azzal magyarázta, hogy a képviselők egy ilyen nagy horderejű témában, mint egy vármegyeszékhely költségvetése, a lakosság érdekében ne a politikusi énjüket, hanem csak a szakmaiságot hallassák a vitatémában. Galló György (Jobbik-Konzervatív) ugyancsak a szakmai elemzéseket kérte számon a közgyűlés felszólaló tagjain, hozzáfűzve mondandójához, hogy „a csőddel való riogatástól óva int mindenkit”.

Fejér Andor alpolgármester és Molnár Iván (mindketten Fidesz-KDNP) kéretlen kampánybeszédnek titulálták Györfi Mihály költségvetési tervezetre vonatkozó bírálatát, Szalay Ferenc polgármester pedig az MSZP-s alpolgármester szavait úgy értékelte, hogy lebecsülve nyilatkozott a polgármesteri hivatal gazdasági szakembereinek, illetve más területen dolgozó kollégák hozzáértését és munkáját. A városvezető, még mielőtt személyiségi jogok megsértésébe szaladtak volna bele az ellenérdekelt felek, lezárta a büdzséről szóló vitát.

A testület végül tizenkét igen, valamint három nem szavazattal (Györfi Mihály, Füle István, Borda Zoltán), tartózkodás nélkül elfogadta Szolnok 2024-es évi költségvetését. A vármegyeszékhely büdzséjének főösszege februárban 32,5 milliárdról indul, amelyből mintegy 25 milliárd forint működési, 7,5 milliárd forint pedig fejlesztési feladatokat takar. A költségvetés tartalmaz adósságszolgálatot is, amelyet a város tavaly a Volánbusz felé felhalmozott tartozásának rendezésre vett fel hitelként.

A közgyűlés a továbbiakban elfogadta a Szolnoki Városüzemeltetési Kft. és a Verseghy Ferenc Könyvtár szakmai tervét, többségében megszavazta a Volánbusszal december 31-ig megkötendő szerződést, ezzel együtt a módosított menetrendet, valamint a Szolnoki Szimfonikusok, negyvenmillió forintos bérfejlesztést is tartalmazó 209 millió forintos állami támogatás befogadását.

„Az Év Befektetője” gálán Joó István, a HIPA vezérigazgatója, kormánybiztos (jobbra) Szolnok város számára adományozta „Az év ipari parkja” díjat, melyet Szalay Ferenc polgármester vett át
Forrás: Szalay Ferenc Facebook- oldala

Szolnok a statisztikai adatok szerint „fiatal” város, ahol a 30 éves korosztályig az ifjúság lakosságszám aránya 30 százalékos, derült ki abból az elfogadott két előterjesztésből, amely a Szolnok jövőjét segítő ifjúsági koncepciót, valamint a helyi esélyegyenlőségi programot taglalta.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában