Kertművelés

2024.02.02. 18:00

Szolnokon ültek össze, hogy kidolgozzák a „Tanulj a kerteddel” program részleteit

A szervezők az ország minden részéből bevontak településvezetőket, egyesületeket a gyerekeknek szóló, önellátást segítő mintaprogram megvitatásába, és hogy közösen munkálkodjanak a hatékony megvalósítás lépésein és mikéntjén, a konkrétumok kidolgozásába.

Kovács Berta

Az eseményen beszédet mondott Sztojka Attila roma kapcsolatokért felelős kormánybiztos is

Fotó: Nagy Balázs

A „Tanulj a kerteddel” elnevezésű, háztartásgazdálkodásra nevelő pályázati program modelljét járták körül konstruktív módon a csütörtökön kezdődő kétnapos workshopon a találkozó résztvevői.

A szakmai fórumnak, melyet a Jász-Nagykun-Szolnok Megye Esély Szociális Közalapítványa és a Szociális Földprogramok Szakmai és Érdekképviseleti Egyesülete (SZOFOSZ) szervezett, Szolnokon, a Hozam Klub Étterem és Hotel adott otthont.

A helybéliek mellett az ország különböző vármegyéiből érkezett polgármesterek és civil szervezetek képviselői, akik közösen gondolkodtak, ötleteltek e pályázati program megvalósításának mikéntjén. A kezdeményezés célja, hogy a 10-14 éves korosztályt hozzásegítsék az önellátást kiegészítő kertműveléssel kapcsolatos tapasztalatok és motiváció megszerzéséhez. 

Rajtuk keresztül pedig a családok, valamint a településeken élők szemléletét is formálnák, elősegítve önellátásukat.

A program megnyitóján Szolnok képviseletében Töreki András köszöntötte a résztvevőket, egyedi megközelítésben ecsetelve a program erényeit. Iskolaigazgatóként beszédében nem mellőzte a pedagógiai szempontok kifejtését sem.

A projekt megvalósulását nagyban elősegítette Sztojka Attila roma kapcsolatokért felelős kormánybiztos, aki társadalmi-felzárkózási szempontok alapján elemezte a pilot programot.

A résztvevők a két nap folyamán különböző megközelítéseket, szempontokat megvitatva, saját, területi tapasztalataikat kifejtve dolgoztak a mintaprogram indításához szükséges szakmai háttér kidolgozásán.

A projektben a gyermekek részére a SZOFOSZ és szolnoki székhelyű Esély Közalapítvány pályázatot hirdet meg a programba bevont településeken. A jelentkezők közül egy bizottság választ. 

A kertművelő tevékenységekhez majd helyi segítők nyújtanak támogatást, a gyermekek pedig kertésznaplóban és fotókkal dokumentálják az általuk végzett tevékenységet.

Az ilyen formán kidolgozott majd kipróbált rendszert a későbbiekben szeretnék országosan is meghirdetni, hogy minél szélesebb körben hozzájárulhassanak az önellátás iránti igény és képesség fejlesztéséhez már gyermekkorban.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában