Döntés után

2024.02.24. 20:52

A váratlan helyzetekre is felkészültek, jelentős tartalékkal fogadták el Jászárokszállás idei költségvetését

Több mint 5,6 milliárd forint főösszeggel fogadta el a város 2024-es költségvetését Jászárokszállás képviselő-testülete. Legfontosabb a város stabil, gazdaságos működtetése, a kötelező feladatok magas színvonalú ellátása, valamint az összes önként vállalt feladat megtartása, illetve bővítése. A beruházásokra, fejlesztésekre előirányzott összeg ebben az évben meghaladja az egymilliárd forintot.

Illés Anita

Forrás: Illusztráció

Fotó: Shutterstock.com

Hosszas előkészítő munka, egyeztetés és tárgyalás után, a vonatkozó jogszabályoknak megfelelő szerkezetben és tartalommal készült el a város idei költségvetési tervezete, melyet a február 14-én tartott soros tanácskozáson hagyott jóvá a képviselő-testület. A település legfontosabb alapdokumentumát Antal Péterné Szerző Ildikó polgármester terjesztette a grémium elé. 

– A költségvetés kiemelt irányelve 2024-ben a kötelező feladatok ellátásáról való gondoskodás. Emellett fontosnak tartottuk, hogy minden önként vállalt feladatot megtartsunk, illetve tovább bővítsük ezeket. Prioritást élveztek az önkormányzat nyertes pályázatai. Ebben az évben új elemként a közbiztonság javítását és a csapadékvíz elvezetés fejlesztését helyeztük előtérbe – kezdte mondandóját Antal Péterné Szerző Ildikó, majd a büdzsé főbb sarokszámait ismertette. Az önkormányzat 2024. évi költségvetésének főösszege meghaladja az 5,6 milliárd forintot. 

A városvezető a bevételek vonatkozásában elmondta, hogy hangsúlyos a helyi iparűzési adóbevétel, melyet a tavalyi rossz prognosztizálás miatt 2024-ben 17 százalékkal alacsonyabbra terveztek 1,2 milliárd forint értékben. Jelentős bevételi forrás az előző évi maradvány 1,5 milliárdos összege, melyből 550 millió forint lekötött betét. Az állami támogatások előirányzata idén közel 900 millió forint, ami 23 százalékos növekedést mutat az előző évhez képest. Ennek oka a pedagógusok bérének jelentős növekedése. Az összkiadáson belül az önkormányzat mintegy hárommilliárd forintot költ a kötelező, míg 924 millió forintot az önként vállalt feladatok ellátására. 

– Nagy eredmény, hogy ennyit tudunk az önként vállalt feladatokra költeni. Ezeket nem engedjük el, hiszen mindegyike a lakosság érdekeit szolgálja. Olyan ingyenes vagy kedvezményes szolgáltatásokhoz juttatjuk a lakosokat, amelyekkel az életminőségüket tudjuk javítani – hangsúlyozta a polgármester, aki a teljesség igénye nélkül néhány beruházásról, fejlesztésről is szólt. 

Kiemelten kezelik a csapadékvíz-elvezetés fejlesztését, melyet az önerő mellett pályázati forrásból finanszíroznának. Az Európai Unió támogatásával megvalósuló projektek között szerepel például a piactér felújítása, az intézmények energetikai korszerűsítése, az ipari park alapinfrastruktúrájának fejlesztése és a Munkácsy utca felújítása. A strand gáztalanító-hőcserélő építésére 45 millió forintot, a közterületi kamerarendszer bővítésére 15 millió, a szilárd burkolattal nem rendelkező utcák – megromlott burkolatú utcák felújítására idén 40 millió, járdaépítésre 10 millió forintot terveztek. Megtudtuk, hogy beruházásokra, felújításokra egymilliárd forintot irányoztak elő. A költségvetésben 217 milliós pótkeretet állapítottak meg. Felkészültek a váratlan helyzetekre is, ezért a tartalékkeretet az előző évi 100 millióról 150 millió forintra növelték. Ennek legfontosabb célja a biztonság fokozása a változó gazdasági környezetnek való kitettség ellen. 

Idén sem vetnek ki helyi adókat a lakosokra

Társadalom- és szociálpolitikai, valamint egyéb juttatások között szerepel például az általános iskolások, középiskolások és főiskolai, egyetemi hallgatók iskolakezdési támogatása, a temetési segély, a rezsitámogatás, a Bursa Hungarica támogatás, az újszülöttek, a 65 éven felüliek és az első lakáshoz jutók támogatása. Az egészségügyi szolgáltatások körét - mint például a Rotarix oltás, lisztérzékenység szűrés, mammográfiai vizsgálat, tüdőszűrés – tovább bővítik az agyhártyagyulladás elleni védőoltás térítésmentes biztosításával a 6-11. hónapos csecsemők részére. A város továbbra is támogatja többek között a civil szervezeteket, az óvodai csoportok, általános és középiskolai osztályok kirándulásait, a mentőállomást, a rendőrséget, a tűzoltóságot és a polgárőrséget. Az elmúlt évekhez hasonlóan idén sem vetnek ki helyi adókat a lakosokra, tehát nem lesz telekadó, építményadó, kommunális adó, földadó és idegenforgalmi adó sem – tudtuk meg az előterjesztésből. A költségvetést vita nélkül fogadta el a képviselő-testület, melynek további döntéseiről a későbbiekben számolunk be hírportálunkon.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában