Hóvirág mező

2024.02.08. 19:55

Varázslatos hóvirág-világ tárul elénk Kunszentmárton közelében - galériával és videóval

Ezer négyzetméteren soronként közel kétszáz tavaszköszöntő növény, összesen több millió szál hóvirág terem Helle Lídiáék Kunszentmártonhoz közeli földjén. A csodamezőt mi is bejárhattuk.

Pakainé Pusztai Nóra

Helle Lídia gondozza az ezer négyzetméretes hóvirág mezőt

Fotó: Mészáros János

Czakó János és felesége Helle Lídia kunszentmártoni házának kertjében szaporodott el a hóvirág. Évtizedekkel ezelőtt a felújítás során útban voltak, akkor határozták el, hogy egy közeli földterületükre kiültetik és az országban elsőként elkezdik termeszteni a tavaszköszöntő növényt.

– A férjem elment az önkormányzathoz, ahol azt mondták, hogy azt is becsukják, aki ilyenre gondol, hiszen védett növényről van szó. De csak nem hagyta nyugodni a dolog, így elkezdett levelezni a természetvédőkkel és a vízügyi igazgatósággal – tekintett vissza a kezdetekre Lídia, miközben a sorok között sétált.

Minden illetékes megtekintette a területet, végül megkapták a szükséges engedélyeket, amiket azóta már kétszer újítottak meg. 

A varázslatos növények gondozásával igen sok teendő van, melyeket Lídia szívvel-lélekkel végez. Gondosan ügyel a hagymákra, melyeket sorba ültettek az ezer négyzetméteres területükön. Ilyenkor tél végén, tavasz elején milliónyi hóvirág díszeleg, melyek között óvatos léptekkel halad. Korábban a piacon is árulták a csokrokat, mostmár inkább a hagymákat keresik a vásárlók.

– Amikor virágzik, akkor csak gyomlálni és kapálni lehet, a területet egyébként is ápolni kell, ugyanis a gaz könnyen elnyomja a hóvirágot – magyarázta, miközben gondosan elkészített néhány csokrot.

Hozzátette: amikor elvirágzik és elszárad a szára is – körülbelül májusban, júniusban–, akkor a cserépből, balkonládából fel kell szedni a hagymákat és száraz, hűvös helyen kell tartani szeptemberig. 

– Ősz elejéig pihennek a hagymák, majd földbe kerülve önállósítják magukat és tavasszal hozzák a szaporulatot és a virágot. De minden évben ki kell szedni a hagymát, különben a következő évben nem hoz virágot – figyelmeztette azokat, akik nem szabadföldbe ültetik a hóvirágot. 

 

Gondosan csomagolja be a hagymákat

A kunszentmártoni Helle Lídia a hagymákat és a cserepes virágokat is az interneten árulja. Utóbbit inkább földlabdával küldi, hogy kevesebb helyet foglaljon. A megrendeléseket egy kockás füzetben vezeti, amit ottjártunkkor elő is vett a polcról, kérésünkre belelapozva felsorolta honnan érkeztek megkeresések.

– Az ország minden területére postáztam már – foglalta össze. A listán egyebek mellet Balassagyarmat, Budapest, Veresegyháza, Cserhátsurány, Debrecen, Dunavecse is sorakozott. Ezeken a településeken tehát már díszeleg a kunszentmártoni hóvirág.

– Vannak visszatérő vásárlóink, de olyanok is, akik most találtak ránk. Próbálok odafigyelni, hogy balesetmentesen odakerüljön a vevőhöz a virág, ami ha ápolják él tovább – magyarázta.

– Rengeteg pozitív visszajelzést  és elismerést kapok – mondta hálásan. 


 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában