Hospice világnap

2024.03.14. 19:53

A remény virágait gyűjtötték csokorba Szolnokon - videóval

A sárgán virágzó nárcisz világszerte az élet, a remény és a halál legyőzésének szimbóluma. A tavaszköszöntő virágokból tavaly ősszel a Varga Katalin Gimnázium diákjai ezer hagymát ültettek. Csütörtökön csokrokba gyűjtötték a virágokat, hogy eljuttassák azokat az hospice ellátásban részesülőknek és az onkológiai osztály betegeinek.

Pakainé Pusztai Nóra

A hospice és a palliatív ellátás ünnepe a Help the hospice nemzetközi mozgalom kezdeményezésére jött létre még 1984-ben. A palliatív kezelés azon betegek ellátási módját jelenti, akiknél gyógyulás nem lehetséges. A hospice világnap méltóság mezeje programjához a világ számos országa csatlakozott. A 2023-as év mottója: a támogató közösség a hospice, palliatív ellátásért volt. Az előző év őszén, ezen világnap alkalmából elültetett nárciszvirágok leszedésére gyűltek össze az ünnepség résztvevői a szolnoki Kossuth téren csütörtökön.

A szolnoki Varga Katalin Gimnázium diákjai gyűjtötték csokorba a nárciszokat a Kossuth téren
Fotó: Molnár Ádám

A rendezvényen elhangzott: Szolnok dr. Böjte Lajos kezdeményezésére 2012. őszén kapcsolódott  a megemlékezésekhez és annak folytatásaként a tavaszi méltóság mezeje programhoz.

– Dr. Böjte Lajos szívügyének tekintette a gyógyíthatatlan betegek ápolását és hozzátartozóik támogatását. Halálát követően dr. Böjténé Vastag Ilona folytatja azt, amit férje elkezdett, viszi tovább és képviseli az értékeket, amiket megalapoztak a városban – fogalmaztak.

Dr. Böjténé Vastag Ilona nem tudott részt venni a rendezvényen, ám a következő gondolatokat üzente: a sárgán virágzó nárciszhoz kapcsolódó ünnepségnek évente két központi eseménye van, ősszel a virághagymák elültetése, tavasszal a virágok leszedése és eljuttatása a hospice ellátásban részesülők és az onkológiai osztályokon bent fekvőknek.

A nárcisz az élet, a remény, a halál legyőzésének szimbóluma, az esemény célja a hospice szellemiségének megőrzése.

Szalay Ferenc polgármester elmondta, a tavasz egyik első virágával a kezünkben azon gondolkodhatunk, hogyan lehet megőrizni az emberi méltóságot a betegségek gyógyítása, kezelések során.

– A terhelés és pihenés aránya rendkívül fontos, gyermekeinket is meg kell erre tanítani, hogy egészségben élhessenek. Elengedhetetlen, hogy közösen a megelőzés felé forduljunk – hangsúlyozta.

A méltóság mezeje programhoz iskolák is csatlakoztak, idén a Varga Katalin Gimnázium diákjai szedték le a virágokat.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában