Egészségügy

2024.03.27. 20:07

Mostantól már Jászberényben végzik a térítésmentes csontsűrűség mérést – videóval

A vizsgálatért már nem kell Szolnokra utazni a jászsági betegeknek. Megtudtuk azt is, hogy újraindul a gyermekneurológiai szakrendelés és az ultrahang vizsgálat is.

Illés Anita

Új szolgáltatásként csontsűrűség mérést is biztosítanak már a betegeknek a Jászberényi Szent Erzsébet Kórházban. A vizsgálat szakorvosi beutalóval, térítésmentesen vehető igénybe – jelentette be kedden sajtótájékoztatón dr. Besenyi Orsolya, a kórház megbízott főigazgatója. 

dr. Besenyi Orsolya
Dr. Besenyi Orsolya, a Jászberényi Szent Erzsébet Kórház megbízott főigazgatója felhívta a figyelmet a szűrővizsgálat fontosságára
Fotó: Pesti József 

Megtudtuk, hogy a „Jászság Egészségéért” Alapítvány támogatásával 2022 decemberében mintegy 15,5 millió forintból szerezték be a csontsűrűség mérő berendezést, a vizsgálat pedig mára NEAK finanszírozást kapott. Heti huszonöt órában, térítésmentesen elérhető a szolgáltatás a kórház fizikoterápiás részlegén, így a betegeknek már nem kell a vizsgálatért Szolnokra utazni. 

– Az osteoporosis, azaz csontritkulás a csontsűrűség csökkenésével járó betegség, amely a lakosság tizenöt százalékát érinti. A csontsűrűség mérés nőknél és férfiaknál egyaránt elvégezhető. Kifejezetten ajánlott a menopauza körüli életkorban lévő nőknek és azoknak, akiknek a családjában előfordult csontanyagcsere zavar, patológiás törés, de különböző belgyógyászati betegség esetén is javasolt – hívta fel a figyelmet a szűrővizsgálat fontosságára dr. Besenyi Orsolya, akitől azt is megtudtuk, hogy áprilistól havi 5 órában újraindul a gyermekneurológiai szakrendelés, valamint lesz ultrahang vizsgálat is heti 18 órában. 

Az eseményen Agócsné Csesznegi Flóra fizioterápiás asszisztens és Tóth László gyógytornász bemutatta a fizikoterápiás részleget, ahol az orvos előírása alapján többek között gyógymasszázst, víz alatti sugármasszázst, galvánkezelést, magnetoterápiás és ultranhang kezeléseket, különböző pakolásokat kaphatnak a betegek. Piroska Miklós, a szolnoki Hetényi Géza Kórház-Rendelőintézet, a vármegyei irányító kórház főigazgatója egyebek mellett az intézmények közötti szakmai együttműködésekről beszélt.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában