Galériával és videóval

2024.03.17. 11:14

Nyílik már a japáncseresznye Szolnokon

A Várkonyi téri parkban megcsodálhatjuk a jellegzetes látványosságot, bár több fán még többnyire a bimbók ringanak.

Kovács Berta

Japánban a cseresznyevirágzás különleges jelentőséggel bír. Az élet átmeneti jellegét szimbolizálja, de egyben az új kezdetet is. Ehhez mérten jelentős kulturális hagyományok kötődnek hozzá, egy sajátos életérzés hatja át.

Virágba borult a sétány
Fotó: Kovács Berta

Cseresznyefa virága a felkelő nap országában nemzeti jelkép, így nem meglepő, hogy valóságos ünnepnek számít, mikor kipattannak a bimbók és a pompába borulnak a fák. A parkokat ilyenkor ellepik a helyiek, sőt, a turisták is, hogy megcsodálják az egyébként nem mindennapi látványosságot. A virágzás előtt a japánok figyelik a meteorológiai jelentéseket, mivel ilyenkor azt is bemondják, mikorra várható a virágpompa bekövetkezése.

Bár kis hazánkban a virágzásnak nincs ilyen kultusza, az élményből azonban Szolnokon is részesülhetünk.

Még 2015-ben telepítettek a "somei yoshino" hagyományos japán fajtából álló fasort, a szolnoki Jászkun–Japán Baráti Egyesület kezdeményezésével. A fasor azóta szolnokiak körében nagy népszerűségre tett szert. Sokan várják, hogy a fák felöltsék fehér és rózsaszín virágpompájukat, ilyenkor rengetegen sétálnak el errefelé, fotózkodnak, szelfiznek, vagy csak élvezik a szépséges látványt.

Idén még odébb van a teljes pompa ideje, bár legtöbb fa már látványosan kibontotta virágait, a többin is duzzadnak a bimbók. Sajnos, a hétvégi időjárás nem épp virágnyitogatóra sikeredett, de már többen felfedezték e kuriózumot, a péntek délutáni napsütést kihasználva többen kivonultak fényképezőgéppel a Várkonyi téri parkba. Sőt, döngicsél méhek is igyekeztek némi nektárhoz jutni, körüldongva a nézelődőket.

Bizakodjunk, hogy vasárnap tovább bonthatja a virágszirmokat a napsütés. De már jelenlegi állapotában is érdemes a cseresznyevirágzást megtekinteni, így megéri tenni egy sétát a környékre.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában