Turizmusfejlesztés

2024.03.03. 15:25

A körűi Tisza-part ezer csodája tárul fel az elkészült lombkoronasétányról – galériával és videóval

Vasárnap bejárásra várta Nagykörű polgármestere a lakosokat, akik először mehettek végig a Tisza-parton épült lombkoronasétányon. A mintegy 8 méteres magaslatról az elöntött ártér és a folyó páratlan látványa tárult a látogatók elé, akik a sétány végén egy modern, terasszal ellátott étteremben pihenhettek meg. Igaz, a létesítmény megnyitására késő tavaszig még várni kell.

Molnár-Révész Erika

Páratlan látványt nyújt a Tisza árterére és a folyóra a Nagykörűben elkészült lombkoronasétány

Fotó: Mészáros János 

– Kíváncsiak vagyunk, hogy hogyan sikerült befejezni a sétányt, régóta vártuk, hogy elkészüljön. Nagyon örülünk neki, hiszen ez egy újdonság a településünk életében – mondta a nagykörűi Tisza-gáton várakozva Mihalcsikné Borsos Erika, aki unokájával, Novák Marcell Istvánnal érkezett a vasárnap tartott bejárásra. 

lombkoronasétány, fa, természet
Páratlan látványt nyújt a Tisza árterére és a folyóra a Nagykörűben elkészült lombkoronasétány
Fotó: Mészáros János 

Nem csak ők voltak kíváncsiak, már 10 óra előtt sokan érkeztek, hogy először láthassák a folyóparton felépült 300-320 méter hosszú, acélszerkezetű, faburkolattal ellátott lombkoronasétányt a hozzá tartozó 400 négyzetméteres födémrésszel, melyben egy rendezvénytér és konyha is található, a hozzátartozó kiszolgálóhelyiségekkel.

A bejáráson minden korosztály képviseltette magát, idősek és egészen fiatalok együtt örültek a különleges építménynek.

– Nekem nagyon tetszik. Nem gondoltam hogy ilyen szép lesz, teljesen máshogy képzeltem el – mondta egy helyi kisfiú, Gusa Imre Stefán.

– Nagyon jó néz ki a lombkoronasétány. Nem vagyok nagykörűi, de abban biztos vagyok, hogy jót tesz majd a beruházás a településnek – jelentette ki a Szolnokról érkező Csaba. Volt olyan látogató is, aki a lomboronasétány körül álló idős fák miatt aggódott. 

– Nagyon szép a sétány, de ezek az 50-60 éves, 200 mázsás nyárfák szerintem problémát okozhatnak majd az építménynek. Kicsit aggályos, hogy ennek a megoldása mekkora összegbe kerül majd – fejtette ki Szecskó Ferenc.

Mint azt Túri Tibor polgármester elmondta, a kiszáradt, életképtelen fákat már eltávolították, és évről-évre úgynevezett szárazoló gallyazást végeznek a fákon szakemberek segítségével. Emellett kora tavasszal új, keménylombos fákat is ültetnek majd a kivágott lágylombosok helyére.

A lombkoroansétány részben a 2016-ban benyújtott, majd megnyert Terület-és Településfejlesztési Operatív Programból, részben pedig kormányzati támogatásból valósult meg, összesen mintegy 646 millió forintból. A munkálatok látványosan tavaly szeptemberben indultak el, és bár elkészült a beruházás, néhány apróbb tennivaló még akad a területen.

– Jelenleg még áll a víz a sétány alatt, a hosszan elhúzódó tiszai árnak köszönhetően. Amikor a víz levonul és olyan állapotban lesz a talaj, hogy lehet rajta dolgozni, elkészül majd a sétányhoz tartozó játszótér, ami egyelőre az önkormányzat telephelyén van. Ezen kívül természetesen megtörténik majd a takarítás, tereprendezés – mondta a településvezető. 

A polgármester hozzátette, a létesítmény jelenleg még zárva tart, a tervek szerint május elején tartják majd az ünnepélyes megnyitót. Az étterem üzemeltetését pedig a strandszezonban kezdik meg. 

A sétány végén lévő lombkoronaházban ugyanis multifunkciós rendezvényteret és melegkonyhás éttermet alakítanak ki egy fedett és egy nyitott terasszal. Az étterem melletti tájboltban kézműipari termékeket árusítanak majd és lesz gyereksarok is. 

Tiszai túraútvonal állomása lenne Nagykörű

A lombkoronasétányon túl további, nagyobb szabású turisztikai fejlesztésben is gondolkodnak Nagykörűben.

– Az egyik terv az, hogy a környező településekkel kicsit szorosabbra fűzzük a turisztikai célú fejlesztéseket, beruházásokat. Gyakorlatilag a Tisza-tótól Szolnokig, Csongrádig fel lehetne fűzni egy olyan turisztikai útvonalat, melybe becsatlakozhatnánk. Rengeteg ötletünk van a kalandparktól a csúszdapályán keresztül az egyszerűbb vadkempingek, szálláshelyek fejlesztéséig. Nyilván, az ártérben a vizesblokkok és elérhető infrastruktúra fejlesztése is fontos lenne az ideérkező vendégek számára – mondta Túri Tibor polgármester. Hozzátette, bízik benne, hogy az elkövetkezendő években ezeket is meg tudja valósítani a kistelepülés. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában