Örökségünk a mozgásban

2024.03.01. 17:30

A népi játékok kulturális szerepéről tartottak konferenciát középiskolások számára Szolnokon

A Tesz-Vesz Ifjúsági és Gyermekalapítvány, valamint az Európai Hagyományos Sport és Játékszövetkezet pénteki konferenciáján az ünnepi játékok kerültek a főszerepbe.

Köllő Judit

A népi játékok szerepéről volt szó egy nemzetközi, szolnoki konferencián. Az eseményen a középiskolásoknak a magyar, spanyol, olasz, horvát és francia népi játékok hagyományairól meséltek a különböző országokból érkezett előadók. A rendezvénynek az Aba-Novák Agóra Kulturális Központ adott otthont, ahol Burai István, a Tesz-Vesz Ifjúsági és Gyermekalapítvány elnöke és Szalay Ferenc polgármester köszöntötte a megjelenteket. 

Szalay Ferenc, Burai István
Szalay Ferenc (balra) és Burai István köszöntötte a megjelenteket
Fotó: Nagy Balázs

– Alapítványunk tavaly ünnepelte fennállásának harmincadik évfordulóját – kezdte mondanivalóját a konferencián Burai István, a Tesz-Vesz Ifjúsági és Gyermekalapítvány elnöke. – Tíz éve vagyunk tagjai az Európai Hagyományos Sport és Játékszövetségnek, akik Európa számos országával állnak kapcsolatban. A mai konferenciával a célunk az, hogy a kulturális értékeket és a nemzeti sajátosságokat, a hagyományok és a játék érdekében tovább örökítsük. 

Az eseményen többek között előadást tartott a spanyol Pere Lavega, az olasz Paulo Avigo, a horvát Milivoj Pacenti és a francia Guy Jaouen is, akik a hagyományos sportokról beszéltek a fiataloknak. Szalay Ferenc polgármester azt mondta, városunkban a Szolnoki Sportcentrum minden rendezvényen gondoskodik arról, hogy valamilyen formában megjelenítse a népi játékokat, hiszen nélkülözhetetlen a hagyományok és a népi játékok megőrzése. 

– A mai világban fel kell ismerjük, hogy a rendszeres testmozgás az egészség meghatározó alapja – taglalta a polgármester. – A régebbi időkben nem voltak testnevelés órák, ellenben a ház körül segédkeztek a fiatalok a szüleinknek és kialakultak olyan mozgásformák, amelyek ma már a tradicionális játékok névre hallgatnak. Ezek a játékok igen sokfélék voltak. Akadtak kukoricacsuhéból készített babák, különféle tekerők, számos dolgot kitaláltak, hogy szórakoztassák magukat.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában