Körkép

2024.03.28. 06:55

A szívsonka hódít a szolnoki piacon, itt az első becslés, mennyi fogy majd belőle – videóval

Kétségkívül a sonka és a tojás számít a húsvéti ünnepkör két slágertermékének. A szolnoki piacon is azt tapasztalják az árusok, hogy az utóbbi napokban már fel is lendült a kereslet irántuk. Az igazán nagy rohamra azonban közvetlenül az ünnep előtt számítanak.

Kocsis-Szabó Lilla Laura

Az egyik árusnál pompás halmokba rendezett sonkák csábítják a vásárlókat.

NB Sonka körkép (3 of 4)
Balog Éva, a Székely Hús üzletvezetője szerint a Húsvét egyik igazi „sztárja" a kötözött sonka. 
Fotó: Nagy Balázs

– Van itt paraszt sonka, szívsonka, angol szalonna, szalagos és kötözött sonka is. Mind ínycsiklandó, minőségi finomság – mutat végig a húsárun Magyarné Stier Júlia. Az eladó kiemeli, leginkább a szívsonka és a kötözött kelendő. Utóbbi ára átlagosan 3490 forint körül mozog kilónként, a többit 4900.ért árulják. A paraszt sonka kilója pedig átlagosan 4500 forintba kerül.

Én a következő napokban számítok a nagy rohamra, az a tapasztalat, hogy az emberek az utolsó pillanatra hagyják a húsvéti bevásárlást 

– összegzi Magyarné Stier Júlia.

A Székely Húsnál szintén gazdag és szemet gyönyörködtető kínálat jelzi az ünnep közeledtét. Illatos sonkák egész sora várja, hogy az ünnepi asztalokra kerülhessen. 

– Két hete indult be a szezon, azóta keresik a sonkát. Főleg múlt hét szerda óta a szívsonka kelendő nagyon. Ez tulajdonképpen bőrös comb, ami sóban áll, majd bükkfán megfüstölik – magyarázza Balog Éva üzletvezető. Egészben, felezve és negyedelve árulják, kilóját 3990 forintért.

– Ugyanilyen áron kínáljuk a kötözött sonkát is, szintén nagyon szeretik a vásárlók.

S hogy mennyit vásárolhatnak majd bebőle a vevők az ünnepekig? Azt még nem lehet tudni, de már megbecsülhető.

– Egy nap harminc, negyven darab gond nélkül elfogy belőle – magyarázza. 

Kiemeli, hogy sok háztartásban készül ilyenkor kocsonya is, amihez szívesen visznek füstölt körmöt.

– Ezt nagyjából 1200 forintos kilónkénti áron kínáljuk, magasan ilyenkor fogy belőle a legtöbb, de karácsony táján is népszerű alapanyag – mondja Balog Éva üzletvezető. Közvetlenül az ünnep előtt számítanak tömegekre, ez nagyjából minden évben így szokott lenni.

Persze nem múlhat el húsvét tojás nélkül. Bár az év minden szakaszában keresik, ilyenkor valamivel több fogy belőle.

– Háromféle méretben kapható nálunk tojás, negyvenöt, hetvenöt, illetve nyolcvanöt forintos darabáron. Minden évben jobban fogy ilyenkor, általában az utolsó pillanatban jönnek érte az emberek – magyarázza Fehérné Csiki Ágnes, aki hozzáteszi, általában sikerül jól kiszámolni az igényeket. Megvan az állandó ügyfélkör, így könnyen felkészülnek az ünnepi rohamra.

Schmidt Ferencné asztala szintén roskadozik a tojásoktól, de kínál még tészta- és babféléket is.

– Az „s”-es méretű tojásokat ötvenöt, az „m”-eset hetven, az „l”-eset hetvenöt, illetve nyolcvanöt forintért, az „xl”-es méretűt kilencvenöt forintért adom. A nagyobbakat ilyenkor festeni is elviszik, de leginkább ételekbe, süteményekbe keresik a tojást – magyarázza az árus. Hozzáteszi, a tésztákból a cérna és csiga megy ilyenkor, de a tarhonyafélék is kelendőek.

A szomszéd asztalon sorakozó mézek mellé is kerültek tojások. Rádi Viktor elárulja, utóbbival ez az első próbálkozásuk.

Háromféle méretben áruljuk, a mérettől függően 60 és 110 forint közötti áron. Úgy tapasztalom, a kisebbeket inkább a nyugdíjasok viszik, a nagyobbakat pedig jobbára a fiatalok keresik. Most is élénk a forgalom, de a legnagyobb rohamra szombaton számítunk

– számol be várakozásairól az árus.

Valamivel odébb Bernátfi Imréné nézelődik a sorok között. Szerinte zavarba ejtően bőséges a választék, ám hogy mi kerül az emberek kosarába, azt kizárólag a pénztárcájuk vastagsága dönti el, mondja. 

– Nyugdíjas vagyok, egyedül élek, viszonylag keveset veszek mindenből. Meg is válogatom mit és honnan. A sonkát már beszereztem, tojásom is van, háztól hozzák nekem. Kocsonyát biztosan készítek, szeretem az ízét, ráadásul mindkét műtött térdemnek jót tesz – hagy a végére egy nyomós érvet.

A sonka kilónkénti ára a szolnoki piacon 

Kötözött sonka 3490 Ft

Paraszt sonka 4500 Ft

Szívsonka 3990 Ft

Tojások (db) :

S-es méret 45-60 Ft

M-es méret 75-85 Ft

L-es méret 85 Ft-95 Ft

XL-es méret 95-110 Ft

Forrás: Szoljon.hu-gyűjtés

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában