Hadijáték

2024.03.02. 19:47

Újra győzelmet arattak a magyarok Szolnokon, megelevenedett a 175 évvel ezelőtti dicsőséges csata – galériával és videóval

Lódobogástól, ágyúszótól volt hangos szombat délután a Kossuth tér, ahol 28. alkalommal keltették életre a hagyományőrzők az 1849. március 5-én vívott szolnoki csatát, melyet a dicsőséges tavaszi hadjárat első állomásaként tartanak számon. A nézőknek idén sem kellett csalódniuk a fergeteges hangulatban és a látványban.

Molnár-Révész Erika

Megtelt nézőkkel szombat délután a Kossuth tér és környéke, amely a Tisza magas vízállása miatt a szolnoki csata újrajátszásának idei helyszíne volt. 

A nézőknek idén sem kellett csalódniuk a fergeteges hangulatban és a látványban
Fotó: Mészáros János

A csata 175. évfordulóján 8 lovas, valamint 200 hagyományőrző keltette életre az 1849. március 5-én Szolnok és Abony között zajló ütközetet, melynek végén Damjanich János seregei vereséget mértek az osztrák csapatokra. A császári-királyi védelem parancsnoka Ladnai Bálint hagyományőrző százados, a támadó magyar királyi seregek parancsnoka Udovecz György hagyományőrző ezredes, a Jászkun Magyar Királyi Honvéd Hadikultúra Alapítvány elnöke volt. A csatát szakértőként dr. Négyesi Lajos kommentálta.

A látványos, hangulatos csata természetesen idén is a magyar sereg győzelmével ért véget. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában