Kihívások és kilátások

2024.04.12. 07:30

Pár év, és nyugat európai szinten lehet a magyar gazdatársadalom – agrárfórumot tartottak Túrkevén

Újabb agrárfórumra várták a gazdálkodókat szerdán. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége képviselői ezúttal Túrkevén várták az érintetteket, akiket az agrárium elmúlt időszakáról, és a jövőbeni kilátásokról tájékoztattak. A szakmai rendezvényen Farkas Sándor, az Agrárminisztérium miniszterhelyettese is válaszolt a felvetődő kérdésekre.

Rimóczi Ágnes

– Az elmúlt időszakok nehézségei, kihívásai miatt szükség van arra, hogy tájékoztassuk a gazdákat, gazdálkodókat az agrárium helyzetéről, értékeljük azt, és együtt megfogalmazzuk a kiutakat – fogalmazta meg a házigazda, Hubai Imre Csaba, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Jász-Nagykun-Szolnok vármegyei elnöke a túrkevei szakmai fórum előtt tartott sajtótájékoztatón. Kiemelte: az érdeklődés azt mutatja, van erre igény.
Valóban sok gazdálkodó érkezett a nagykunsági városban szerdán megrendezett – a vármegyei sorban már tizenötödik – gazdafórumra, ahol Farkas Sándor, az agrártárca miniszterhelyettese tájékoztatta az érintetteket.

Balról: Hubai Imre, Farkas Sándor, Hubai Imre Csaba,  F. Kovács Sándor
Fotó: Mészáros János

– Éppen ma nyíltak meg agrártámogatási pályázatok, a terület alapú egységes kérelem benyújtásának lehetősége. Két hónapig áll nyitva, negyvenhárom különböző témában pályázhatnak a gazdálkodók. Ez már az új agrárstratégiai program része, és fontos, hogy egyszerűbb, átláthatóbb, érthetőbb a gazdálkodók számára – hívta fel a figyelmet a miniszterhelyettes. Farkas Sándor rámutatott, olyan lehetőség előtt állnak a magyar gazdálkodók, amire talán nem is emlékszünk. 

A cél az, hogy a magyar gazdatársadalom 2030-ra megerősödve érje el az a fejlett nyugat európai szintet

– emelte ki.

– A lehetőségek adottak, és pontosan ezekre szeretnénk felhívni a figyelmet ezeken a fórumokon. Lehetőséget szeretnénk adni, hogy az érintettek áttekinthessék, hogy honnan hová jutott az agrárium az elmúlt 10-14 évben. Igyekszünk láttatni, hogy a tárca és a szakmai szervezetek számára a vidék a legfontosabb – hangsúlyozta Farkas Sándor.

– Ez így igaz! A miniszterhelyettes ismeri a gazdák problémáit, a kihívásokat, kollégáival azon dolgoznak, hogy segítsék a gazdálkodókat a bonyolult helyzetben – reagált szavaira F. Kovács Sándor. A térség országgyűlési képviselője hangsúlyozta:

Amennyiben a kihívásokra rosszul reagálunk, akkor generációkra tönkremehet a magyar mezőgazdaság, de ha jól, akkor nyertesek lehetünk. 

– A szándék megvan, összefogással győztesen jöhet ki az agrárium a jelenlegi helyzetből – tette hozzá a honatya.

A Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Közgyűlés elnöke is hangsúlyozta az összefogás fontosságát. 

– Köszönet a szaktárcának a következetességéért, valamint azért, hogy szakmai szervezetekkel együttműködve érdemben képviselik a magyar gazdák érdekeit – emelte ki Hubai Imre.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában