Halálhír

2024.04.17. 14:30

Elhunyt dr. Lőrincz Ambrus tüdőgyógyász, kardiológus, a szolnoki Hetényi kórház egykori főorvosa

Életének 82. évében elhunyt dr. Lőrincz Ambrus, a Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Hetényi Géza Kórház egykori kardiológusa és részlegvezető főorvosa, aki évtizedekig tüdőgyógyászként és háziorvosként tevékenykedett Szolnokon.

Mészáros Géza

Dr. Lőrincz Ambrus (1941–2024) Szegeden végezte tanulmányait, az Általános Orvostudományi Egyetemen, 1967-ben. Specializációt négy szakterületen szerzett: elsőként 1976-ban tüdőgyógyász területen, majd 1988-ban kardiológiai szakvizsgát tett, később, 1997-ben háziorvosi képesítést, végül pedig, 1999-ben üzemorvosi szakvizsgát szerzett. Érdeklődési területeit főként a koszorúér-betegségek, a kardiológiai rehabilitáció és a magas-vérnyomásos betegségek képezték.

dr. Lőrincz Ambrus, halálhír
Dr. Lőrincz Ambrus 2024 szeptemberében lett volna 83 esztendős…
Forrás: Új Néplap archív

Diplomája megszerzése után a Szolnok Megyei Tüdőgyógyintézetben helyezkedett el. Az 1970-es évektől háziorvosi, majd üzemorvosi ellátást biztosított Szolnokon, majd 1982 és 1994 között a szolnoki Hetényi Géza kórház kardiológiai osztályán dolgozott. Az 1995-ös évtől 2003-ig háziorvosi szolgáltatást biztosított Szolnokon, majd 2003-tól 2009-ig a Hetényi Géza kórház kardiológiai rehabilitációs osztályának főorvosa volt. Ezt követően évekig foglalkozás-egészségügyi orvosként tevékenykedett.

Tagja volt a Magyar Kardiológus Társaságnak, a Magyar Kardiovasculáris Rehabilitációs Társaságnak és a Magyar Hypertonia Társaságnak is. Tíz éven át tanított a szolnoki Tiszaparti Egészségügyi Szakközépiskolában, de részt vett a Szegedi Orvostudományi Egyetem medikusainak, szigorló orvosainak oktatásában is. 2003-ig a Szegedi Orvostudományi Egyetem Családorvosi Tanszékének mentora volt.

Szakmai elismerése jeléül 1979-ben megkapta a Kiváló Munkáért miniszteri kitüntetést, 1992-ben a Hetényi Emléklapot, 2006-ban pedig Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Egészségügyi Díjban részesült. Szolnok önkormányzata 2015-ben a Kálmándi Mihály-díj adományozásával ismerte el dr. Lőrincz Ambrusnak a több mint negyven éve a városban végzett kimagasló szakmai munkáját, hozzáértését, szakmai pályafutása alatt általa nyújtott magas színvonalú egészségügyi ellátást. A kiváló szakember 2019-ben a Szolnokért Emlékérem Aranyfokozata elismerésben részesült.

Szalay Ferenc polgármester a közösségi oldalán búcsúzott dr. Lőrincz Ambrustól:

„Drága Főorvos úr, nem erről volt szó... A sportról, az egészségről, az elmúlt fél évszázadnyi gyógyító munkádról akartalak kérdezni. Rengeteg megbeszélni valónk lett volna, de most már csak a csend felel...

Dr. Lőrincz Ambrus a város egyik legigazabb, legtiszteletreméltóbb háziorvosa és kardiológusa volt emberöltőkön keresztül, olyasvalaki, akitől emberileg és szakmailag is csak tanulni lehetett. Akit az orvostársadalom és betegei egyaránt rajongásig szerettek, aki mindent a hivatásának rendelt alá. Egy volt azok közül, akik segíteni jöttek a világra…

Isten veled, Főorvos úr, drága Ambrus, köszönök mindent, biztos vagyok abban, hogy jó helyet őriztek ott fenn neked a többiek!”

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában