Képzés

2024.04.20. 09:00

Honvédelmi nevelés: újabb kadétokat avattak a jászapáti gimnáziumban – videóval

Az intézmény 2021-ben csatlakozott a Honvéd Kadét Programhoz (HKP), melynek elsődleges célkitűzése a hazafias- és honvédelmi nevelés megvalósítása a köznevelés, a szakképzés keretein belül.

Illés Anita

Kadétavató ünnepségnek adott otthont pénteken délután a Jászapáti Gróf Széchenyi István Katolikus Általános Iskola és Gimnázium. A 9. és 10. évfolyamos kadétjelöltek sorakozóját követően a résztvevők fogadták az avató elöljáróját Szekeres Zoltán ezredest, a Magyar Honvédség Krause Lajos 3. Területvédelmi Ezred Kiképzési Főnökség főnökét. A Himnusz elhangzása után elsőként Farkasné Besenyei Mária, a Jászapáti Gróf Széchenyi István Katolikus Általános Iskola és Gimnázium igazgatója mondott köszöntőt.

kadétok
Az ünnepségen a kadétok az elsajátított alaki tudásukat mutatták be a pedagógusok, a szülők, az együttműködő katonai alakulat és a meghívott vendégek számára
Fotó: Pesti József

– Amikor úgy döntöttünk, hogy gimnáziumunk csatlakozik a Honvéd Kadét Program első szintjéhez két érv motivált bennünket. Fontosnak tartottuk, hogy színesítsük és vonzóvá tegyük az intézmény képzési palettáját, valamint erősítsük a gyermekekben a hazafias érzést, a haza iránti elköteleződést. Azok a fiatalok, akik csatlakoztak a honvéd kadét képzéshez nehéz, de ugyanakkor példaértékű feladatot vállaltak, mely egyszerre felelősség, kötelesség és kockázat is – hangsúlyozta az intézményvezető.

– A gimnáziumban immáron két éve működik a Honvéd Kadét Program, jelenleg 35 kadéttal, akik rendelkeznek formaruhával, kifejezve egységességüket. A programban önkéntesen résztvevők életkoruknak megfelelően megismerhetik a tisztelet, az alakiasság, a fegyelem, az egyenruha és a bajtársiasság fogalmát. A fiatalokban tudatosítjuk azt, a honvédelem nemzeti létünk egyik alapja – mondta Szekeres Zoltán ezredes. 

kadét
A gimnáziumban immáron két éve működik a Honvéd Kadét Program
Fotó: Pesti József

A Magyar Honvédség Krause Lajos 3. Területvédelmi Ezred Kiképzési Főnökség főnöke kiemelte: a pedagógusok elvégezték a 120 órás képzést, amely által az intézmény biztosítani tudja a minőségi honvédelmi nevelést a kadétok számára. A tanórai foglalkozások mellett az iskola a területvédelmi zászlóaljjal együttműködve megannyi szabadidős programot szervezett. Ezek nem csak a kadétok fizikai képességének fejlesztéséhez járultak hozzá, hanem elősegítették az összetartó közösség kialakítását is.

A kadétok kiválóan szerepeltek a diákolimpián légpuska-lövészetből. Emellett indultak katasztrófavédelmi versenyen, a Honvédelmi Sportszövetség által szervezett országos lövészeti versenyen, valamint az Országos Haditorna Versenyen is képviselték iskolájukat. Az oktatási intézmény új zászlót kapott, melyet Kocsis Sándor plébános áldott meg. 

Az eseményen négy kadét: Major Márkó, Molnár László, Takács Barbara és Nagypál Dávid elismerést vehetett át.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában