Összefogás

2024.04.16. 13:30

Színültig teltek a kenuk a hulladékkal teli zsákokkal a Tisza-tavi szemétgyűjtő akcióban

Az akció során a Tisza-tó X. számú öblítőcsatornáját és a Tisza egy rövid szakaszát szabadították meg az eldobált szemét egy részétől. A harmincnyolc önkéntes körülbelül 10 köbméter szemetet gyűjtött össze néhány óra leforgása alatt a minap. A csónakok és kenuk olykor szinte teljesen megteltek a hulladékkal teli zsákokkal.

Köllő Judit

Idén áprilisban tizenegyedik alkalommal szervezett szemétszedő kenutúrát a Béketutaj Egyesület. Az Aktív Magyarországért díjas szervezet vezetője, Hajdú Dániel az esemény kapcsán elmondta, a Tisza-tó védettebb területein kevés a szemét, viszont a folyó partján helyenként sokkoló volt, amit az aktivisták tapasztaltak. Mi, emberek a hibát nem csak a szemét helytelen kezelésével követjük el. 

A probléma alapvetően az, hogy egyszer használatos, eldobható szeméttel töltjük meg a bevásárló kosarunkat. Mindannyiunknak közös felelőssége, hogy a lehető legkevesebb egyutas palackot, zacskót, dobozt vigyünk haza a boltból. Az egyesület vezetője biztos abban, hogy ha tudatosabban vásárolunk, idővel a termékek gyártói is alkalmazkodnak ehhez a felálláshoz.

Tíz köbméter szeméttől szabadították meg a Tisza-tó X. számú öblítőcsatornáját és a Tisza egy rövid szakaszát
Forrás: Beküldött fotó

A PET Kupával életbe lépett együttműködésnek köszönhetően a gyűjtés után az önkéntesek át is válogatták a szemetet. Az összegyűjtött hulladéknak így csupán negyedét rakták le. Az újrahasznosítható műanyagot, fémet és üveget a PET Kupa kiskörei Folyómentő Központjába szállították, ahonnan később visszakerül a körforgásba és újra termék, vagy csomagolóanyag készül belőlük.

Rengeteg szemetet gyűjtöttek
Forrás: Beküldött fotó

Az idei szemétszedő akció egy igazi összefogás keretében valósult meg. A PET Kupa szakmai támogatása mellett több partner is a szervezők segítségére sietett. A Tavaszi Nagytakarítás kampány keretében kesztyűkkel és zsákokkal látta el az önkénteseket az Aktív- és Ökoturisztikai Fejlesztési Központ. A Tiszai Kaland kenukat és felszerelést biztosított az akcióhoz, de a tiszafüredi Albatrosz Kikötő, valamint a Horgász és Családi Kemping is kivette a részét a munkából.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában