Kereszténydemokraták

2024.04.24. 17:06

Jászberénybe érkezett az Értékek Európája című vándorkiállítás

Értékek Európája címmel nyílt vándorkiállítás kedden este Jászberényben, az Aranysas Rendezvényházban. A tíz tablóból álló tárlat az európai kereszténydemokrata politika múltját, jelenét és jövőjét mutatja be. A KDNP helyi csoportja által szervezett program pódiumbeszélgetéssel folytatódott, melynek vendégei tudatosították, hogy a kereszténydemokrata politika legfontosabb értékei egykor és ma is: a béke, az együttműködés, a közjó és az abból fakadó jólét.

Illés Anita

A Kereszténydemokrata Néppárt jászberényi szervezetének rendezvényén bemutatott kiállítás egyebek mellett felhívta a figyelmet arra, hogy az Európai Unió létrehozásában kereszténydemokrata politikusok vettek részt. Alapító atyái Robert Schuman, Konrad Adenauer és Alcide de Gasperi sokat merítettek az egyház társadalmi tanításaiból és egy keresztény gyökerekbe kapaszkodó értékelvű közösséget kívántak létrehozni. A tárlat szervezői szerint ezekhez a gyökerekhez kellene ma visszatérni, hogy Európa keresztény maradhasson. 

Értékek európája,vándorkiállítás,választások
Balról jobbra: Bálványkövi István, Gaal Gergely, Pócs János és Hoppál Hunor az Értékek Európája című kiállítás pódiumbeszélgetését Jászberényben
Fotó: Pesti József

– A kereszténydemokrata gondolkodás meghatározó pillére a béke, az együttműködés és a jólét előmozdítására való törekvés. Az európai egységet a béke iránti vágy hozta létre a második világháború után. Alapítói felismerték, hogy a globalizálódó világban erősebbek, ha összefognak és békére törekszenek – emlékeztetett Gaal Gergely, a kiállítást létrehozó Dialógus Alapítvány alapítója, a KDNP Országos Választmányának titkára. 

– Az Európai Unió alapelvei ma is érvényesek, csak ezekre jobban oda kell figyelni. Jól látszik, hogy Európa sok tekintetben eltávolodott az alapértékektől, ezért vissza kell találnunk hozzájuk, mert különben baj lesz. A közelgő európai parlamenti választáson a jászsági embereken is múlik, hogy milyen politikai erők vezetik majd Európát – hangsúlyozta a kereszténydemokrata politikus.

A pódiumbeszélgetésen Hoppál Hunor, a Demokrata.hu publicistája, a Pesti TV szerkesztő-műsorvezetője kérdezte a témával kapcsolatban Gaal Gergelyt, a Dialógus Alapítvány alapítóját, Bálványkövi Istvánt, a KDNP Budapest 2. kerületi szervezetének elnökét és a rendezvény házigazdáját Pócs János országgyűlési képviselőt. Bálványkövi István szintén az Európai Unió alapelveire hívta fel a figyelmet.

– Fokozott jelentősége vannak annak, hogy a keresztény értékeket újra hangsúlyozzuk, hiszen ezek párthovatartozástól függetlenül közös nevezőt jelenthetnek és erősíthetik a párbeszédet – fejtette ki. Pócs János országgyűlési képviselő többek között a jászok összetartásáról, az európai uniós választás tétjéről osztotta meg gondolatait.

Megoldást kínálnak a változó világ kihívásaira 

A beszélgetés résztvevői korunk migrációs és demográfiai problémáival, a háborús helyzettel, valamint a környezet, teremtett világ védelmével is foglalkoztak. Elhangzott, hogy a kereszténydemokrata politika stabil, jól kidolgozott válaszokat tud adni ezekre a kihívásokra. A szabályozatlan migráció kérdésében például a helyben való megoldásban gondolkodnak.

– Erre jó példa a Hungary Helps keretprogram, melynek keretében Magyarország humanitárius támogatásokkal biztosította eddig mintegy félmillió ember szülőföldjén való megmaradását, illetve segítette az otthonukba való visszatérést – olvasható a tárlaton. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában