Még működnek

2024.04.23. 06:55

Használja még bárki a jászkunsági telefonfülkéket? Íme, a legfrissebb adatok!

A jászkunsági települések utcáin is felfedezhetőek még itt-ott a telefonfülkék. Néhány már igen viseltes állapotban van, de a többségük működik. A Magyar Telekom Vállalati Kommunikációs Igazgatóságától megtudtuk, hogy még mindig vannak, akik igénybe veszik ezeket a nyilvános készülékeket. Vajon kik, hányszor, és miért indítanak hívásokat?

Pakainé Pusztai Nóra

Minden nap elsétálhatunk telefonfülkék mellett a jászkunsági települések utcáin. Némelyik üvege már kitört, de vannak, melyeken látszanak a karbantartás gondos kezei. A Magyar Telekom 129 nyilvános távbeszélő-készüléket üzemeltet Jász-Nagykun-Szolnok vármegyében Szolnok és Karcag körzetében. A mobiltelefonok térnyerésével azonban egyre kevesebbet használják azokat.

telefonfülke
A szolnoki Baross utcai posta előtt is áll még egy páros telefonfülke
Fotó: Mészáros János

Még mindig akad, aki használja

– Mára havonta átlagosan kevesebb mint fél órára csökkent egy nyilvános készülék használati ideje. A kagylót valamivel több mint 40 alkalommal veszik fel egy hónapban. Annak ellenére, hogy a mobilhasználat miatt a fülkék forgalma jelentősen visszaesett, a nyilvános készülékekről még mindig érkezik – havonta átlagosan egy – hívás az ingyenesen hívható segélyhívó számokra – tájékoztatott a Magyar Telekom Vállalati Kommunikációs Igazgatósága.

Kizárólag apróval működnek

Mint megtudtuk, a szolgáltató nem üzemeltet bankkártya elfogadására alkalmas készüléket.

Országosan 2649, Jász-Nagykun-Szolnok vármegyében pedig 104 készülék pénzérme elfogadással üzemel. A telefonkártyát 2011-ben, a kódos hívókártyánkat pedig 2021-ben kivezettük, a korábban kártyával működő készülékeinkről a jogszabályban előírt segélykérő hívásokon felül a díjmentesen hívható telefonszámok érhetőek el

– fogalmaztak.

Ezért nem szerelhetik le

Utánajártunk annak is, mi lesz a telefonfülkék sorsa a jövőben.

– A Magyar Telekomnak a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság határozatából eredő kötelezettsége, hogy az egyetemes szolgáltatási területén minden háromezer főnél kisebb lélekszámú település esetében településenként legalább egy darab, ennél nagyobb településeken pedig minden megkezdett háromezer lakosonként legalább egy darab nyilvános telefonállomást működtessen – közölték.

 Ebből kifolyólag tömegesen nem szerelhetik le a telefonfülkéket.

Dönthetnek úgy, hogy vége

– A területen jelenleg is folyik az üzemelő nyilvános távbeszélő állomások mennyiségének áttekintése, racionalizálása, melynek keretén belül várhatóan több telefonkészüléket és -fülkét leszerelünk, illetve típust cserélünk – hangsúlyozták.

A szolgáltatás fenntartásának indokoltságáról várhatóan a közeljövőben döntenek. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában