Felzárkóztató program

2024.04.25. 19:53

Már a csirkéket is megkapták: nagy lehetőség előtt állnak a kőtelki családok – galériával

Sikeres a Családi Portaprogram Kőtelken, ahol negyven család kapott lehetőséget a kertművelésre, állattartásra. A programmal kapcsolatban csütörtökön szakmai találkozót tartottak a településen, ahol a program lebonyolítói, a pályázat kiírói, szakmai illetékesek és az érintett termelők osztották meg egymással tapasztalataikat.

Rimóczi Ágnes

Az ólakban pár napja már kapirgálnak a néhány hetes csirkék, a kertekben zöldell a hagyma, a borsó, és szépen sorol már a sárga- és fehérrépa is. És zöldellnek az ősszel elültetett gyümölcsfák is jó néhány kőteleki kertben. A növények és jószágok a Családi Portaprogram keretében cseperednek a Tisza-parti kistelepülés családjainál.

csaádi porta program,kőtelek
Márkus Andrásné (jobbra) megmutatta csirkéit Rodomszki Lászlónénak, a Belügyminisztérium társadalmi felzárkózásért felelős helyettes államtitkárának is
Fotó: Mészáros János

Közülük az egyik termelő Márkus Andrásné, aki örömmel mutatta a kertjét.

– Borsót, retket, hagymát és répaféléket vetettem a földbe, mostanra egyre szebbek a növények. És a napokban kaptam meg a húsz csirkét, amit nevelgetek – mondta Ildikó.

A kőtelki hölgy nem ma kezdte a kertművelést, mint mondja, már egészen fiatal korában is mindig vetett kiskerti zöldségeket, jószágot is tartott, így tapasztalattal és örömmel csatlakozott a szociális földprogramhoz, mely a településen is lehetőséget kínál.

Negyven család vesz részt a projektben

Ahogy arról korábban hírt adtunk, sikeresen pályázott, és közel hárommillió forint támogatást nyert tavaly a kőteleki önkormányzat a Családi Portaprogram keretében. A településvezetés közreműködésével negyven helyi család vesz részt a projektben, és kapott lehetőséget arra, hogy „belekóstoljon” az önellátásba. Ősszel gyümölcsfákat kaptak és ültettek el kertjeikben, most tavasszal pedig vetőmagok kerültek hozzájuk, melyek természetesen már földben vannak és növekednek, a napokban pedig csirkéket vehettek át.

Mindezekhez természetesen segítség is „jár”, oktatáson is részt vettek, valamint egy mentor folyamatosan figyelemmel kíséri a tevékenységüket, és szükség esetén segít a családoknak.

Elengedhetetlen a mentorok szerepe

A Jász-Nagykun-Szolnok Megye Esély Szociális Közalapítvány szervezésében megvalósult csütörtöki szakmai tanácskozáson többször is kiemelték a mentorok elengedhetetlen szerepét. Mint elhangzott, a mentor által végzett munka nem egyszerű, óriási odafigyelést igényel. Kőtelken ezt a feladatot a helyi családsegítő, Hajdu-Vallyon Judit végzi, aki folyamatosan kapcsolatot tart a családokkal.

Természetesen a családok elszántsága is elengedhetetlen, hiszen a tevékeny munka az ő feladatuk. Ahogy a résztvevők hangsúlyozták: éppen ezért elengedhetetlen az együttműködés, hogy mindegyik fél elégedett legyen, és érezze a program sikerét.

Az öngondoskodást helyezik előtérbe 

Mindezeket emelte ki a találkozón Rodomszki Lászlóné, a Belügyminisztérium társadalmi felzárkózásért felelős helyettes államtitkára is. Mint hangsúlyozta: a program sikerességéhez szükséges a családok odaadó munkája mellett, hogy támogatást kapjanak, és hogy a már lezajlott programok tapasztalatait megosszák egymással. Ezért nagyon fontosak ezek a találkozók.

– A mostani szakmai napunk egyik üzenete, hogy készülünk a 2024-es új pályázat kiírására. Emellett szeretnénk tudatni azt is, hogy a portaprogram legfontosabb tevékenysége, hogy támogassa a családokat az öngondoskodás céljával. Mondhatjuk, hogy a társadalmi felzárkózás szociálpolitikai programja ez – emelte ki a helyettes államtitkár. Hozzátette: a magyar kormány hazai forrásból támogatja már több mint harminc éve a programot.

– Szeretnénk, hogy ez még sokáig működjön. És azért tartjuk ezeket a szakmai napokat, hogy a tapasztalatok alapján alakítsuk a következő pályázatokat – mutatott rá az elkövetkező időszakra a szakember, aki a szakmai nap többi résztvevőjével közösen látogatott el néhány, a programban tevékenykedő családhoz.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában