Magyar Honvédség

2024.04.12. 16:30

Az ország katonai- és veterán ejtőernyősei találkoztak Szolnokon

Új típusú harcászati ernyő váltotta fel a régit, és éjjellátó távcső is előkerült.

Mészáros Géza

A szolnoki helyőrség adott otthont a közelmúltban megtartott országos ejtőernyős-napi rendezvénynek. 

Mint arról a honvedelem.hu is beszámolt, újdonságként szolgált Sánta Gábor dandártábornoknak, az MH vitéz Bertalan Árpád 1. Különleges Műveleti Dandár parancsnokának a kezdeményezése, aki a korábbi esztendők gyakorlatától eltérően az aktív és veterán állomány kapcsolatfelvételét célozta meg, akik így együtt vettek részt a szakmai találkozón. Az esemény másik sarokköve az a három előadás volt, amelyek az elmúlt négy év képességfejlesztéséről szóltak. 

Húszéves lemaradást pótoltunk a nemzetközi gyakorlatok, valamint az újonnan rendszerbe állított fegyverrendszerek és harcászati eszközök révén

 – fogalmazott a dandártábornok.

Sánta Gábor dandártábornok köszöntötte az országos ejtőernyős nap résztvevői a szolnoki helyőrségben
Fotó: Rácz Tünde

Az MH vitéz Bertalan Árpád 1. Különleges Műveleti Dandár tagjai videókkal támogatott előadásukban először az új eszközökről beszéltek. 

Bemutatták a régi típust felváltó új harcászati ernyőt, amelyeket tartalékernyőkkel kiegészítve főleg tanulóugrásokon használnak. Hangsúlyozták annak jelentőségét, hogy ezeket tábori körülmények között is maguk hajtogatják a katonák, amellyel valamennyien jobban megértik eszközeik technikai felépítését, működését. Végül előkerültek a szinten tartó ugrásokra fejlesztett ernyők és a nemrég rendszeresített éjjellátó céltávcső is.

Az ejtőernyős nap fontos eleme a koszorúzás volt, a hazájukért életüket áldozó hősökre való megemlékezés.

 Miután az egybegyűltek Kaszab Zoltán főtörzszászlós, a Magyar Honvédség vezénylőzászlósa vezetésével lerótták kegyeletüket az elhunytak előtt, dinamikus és statikus ejtőernyős képességbemutató következett. A látványos műsor kiegészítéseként a Magyar Különleges Erők Hagyományőrző Egyesület 1970-es évekbeli mélységi felderítőeszközökkel települt ki.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában