Programok

2024.04.02. 17:00

Mivel teljen a hosszú tavaszi szünet? Itt van néhány remek tipp a Jászkunságból!

A szokottnál majdnem egy héttel hosszabb a tavaszi szünet. A kisiskolás gyermekek szüleinek olykor fejtörést okoz, mivel is telhetnének ezek a napok. Míg a kirándulás, vagy az egyszerű játszóterezés is jó mókának tűnik, a dolgos hétköznapokon viszont nem mindenkinek ilyen egyszerű ezt megoldani.

Pakainé Pusztai Nóra

A hosszú téli szünet után idén néhány nappal a tavaszit is megtoldották, nem kis fejtörést okozva a jászkunsági családoknak.

Colorful Easter Eggs
Fotó: Gettyimages.com / Forrás:  Illusztráció

– Figyeltem a híreket még szeptemberben, hogy milyen szünetekre számítsak az iskolás gyerekeimnél. Már akkor látszott, hogy szabadságból nem tudjuk megoldani a férjemmel, így a nagyszülők segítségét kértük – mesélte hírportálunknak a szolnoki Kobela Nóra.

Nem kell feltétlenül messzire utazni az élményhez

A húsvét előtti napok tojásfestéssel és készülődéssel teltek, keddre pedig még egy közös kirándulást terveznek, amennyiben az időjárás is alkalmas lesz rá. Nem utaznának messzire, inkább csak egy ártéri sétára gondoltak.

– A többi napra elvisszük a mamához az elsős és harmadikos fiainkat – mondta.

De mihez kezdjen az a szülő, aki nem tudja rábízni valaki másra gyermekét?

Remek lehetőséget kínálnak a kézműves programok

Ezen a héten a Napsugár Gyermekházban például minden nap szünidei kézműves programot tartanak.

Csehné Kovács Sarolta, a szolnoki Napsugár Gyermekház vezetője elmondta, a résztvevők létszáma korlátozott, az óvodáskorúakat szüleikkel, az iskolásokat napközis jelleggel várják.

– A szülők általában dolgoznak, nálunk jó helyen vannak a fiatalok. Délelőtt két turnusban és délután is tartunk kézműves-foglalkozásokat. Tízórait és ebédet viszont érdemes a gyerekeknek csomagolni – fejtette ki a részleteket.

Társasjátékokkal, vetélkedőkkel is készülnek, hogy hasznosan töltsék a szabadidőt a hozzájuk betérők.

Interaktív játékok, kvízek és persze fejtörők is várnak

A Verseghy Ferenc könyvtár gyermekrészlege is bővelkedik a szünidei kikapcsolódási lehetőségekből.

Kedden délután kettő és öt óra között Elveszett történetek nyomában címmel interaktív játékot hirdetnek a kilenc-tizenöt éves korosztálynak. Szerdán és pénteken kvízeket, fejtörőket, ügyességi és társasjátékokat készítenek elő a könyvtárlátogatóknak. A memóriajátékok, úgynevezett bee-botok és az óriás puzzle is előkerülnek.

Csütörtökön a kézműveskedésé lesz a főszerep, az óvodások és kisiskolások délelőtt asztaldíszt készíthetnek, míg a nagyobbak egy kreatív albummal lehetnek gazdagabbak a foglalkozás végére.

Összegyűjtöttünk néhány remek kirándulóhelyet

Akik pedig olyan szerencsések, hogy lesz idejük kirándulni egy jót a családdal együtt, azok számára összegyűjtöttünk néhány remek kirándulóhelyet: a Jászkunság számos pontja csábít a természet megismerésére. Jó néhány tanösvényt és túraútvonalat érdemes felfedezni, meglátogatni. Ilyen például Tiszafürednél a Tiszavirág Ártéri Sétaút, ami a Szabics kikötőből indul, vagy éppen a tizenkét állomásos Örvényi pákász tanösvény, melynek kiindulópontja az előzőével megegyezik. 

A szolnoki Nefag- és a karcagi parkerdő is kellemes sétára invitál. Ez utóbbi egy hat méter magas, kétszáz méter hosszú lombkoronasétánnyal is rendelkezik, mely ingyenesen látogatható. A Rákóczifalvánál húzódó Tisza-parti tanösvény a szőke folyó árterének élővilágát mutatja be, gyalogosan és kerékpárral is be lehet járni vízállástól függően az év bármely napján.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában