Pompás paripák

2024.04.10. 13:55

Csodás patások léptek a fedezőmének sorába Tiszaföldváron – galériával és videóval

Nyolcadik alkalommal rendeztek hidegvérű ménvizsgát Homokréten. A négytagú bizottság 17 lovat vett górcső alá. A küllemi bírálatot erőpróbák követték, a sikeres vizsgát tevők fedezőménekké vàltak.

Pakainé Pusztai Nóra

A Magyar Hidegvérű Lótenyèsztők Országos Egyesületének ménvizsgáját tartották Tiszaföldváron szerdán. A nyitóképre a vizsgára érkezett lovak mellett a homokréti ménes négyesfogata is összeállt. Az érdeklődők láthatták a fajta sokszínűségét, erős volt a sárga jelenléte, de természetesen akadt fekete és deres is. 

Nyolcadik alkalommal rendezték meg a Ménversenyt
Fotó: Mészáros János

Hegedűs István, Tiszaföldvár polgármestere köszöntötte a megnyitó résztvevőit.

Már nyolcadik alkalommal vagyok jelen. Büszkeséggel tölt el, hogy ez a rendezvény városunkban lehet 

- mondta, majd visszarepített arra az időre, amikor a homokréti ménbirtok helyén egyszerű tanya állt. Hozzátette, azóta ez a terület a város üde színfoltja.

Nagy Ferenc biztosítja a tiszántúli ménbirtosoknak, hogy Tiszaföldvárra érkezzenek, a nap folyamán a szakmáról, a lovakról és minden egyébről beszélgethessenek. Városokban, a falvakban is egyre kevesebb a ló, a gyerekek ilyen alkalmakkor találkozhatnak ezzel az állattal. A megnyitón elhangzott, a Magyar Hidegvérű Lótenyésztő Országos Egyesület idén 35 éves, a fajta történelme 70 évre nyúlik vissza. Akkor kapott először állami elismerést a magyar hidegvérű, ma már egyre többen foglalkoznak ezzel a fajtával. A magántenyésztőknek köszönhető, hogy a fejlődés idáig jutott.

Nagy Ferenc elmondta, minden évben más tenyésztők jönnek, mert általában három évente cserélik a mént.

– Nálam sok kanca van, én minden évben vizsgáztatok méneket, az idén kettőt, jövőre hetet szeretnék – fejtette ki. A tenyésztő arról is beszélt, hogy lehet felkészíteni a lovat a vizsgára.

– Csikó korában már figyelni kell és válogatni, hogy példàul a lábszerkezete és a mozgása megfelelő legyen. Két évesen kezdjük használni, kocsiba fogni - emelte ki.

87 törzsállományú kanca van Nagy Ferenc homokréti birtokán, évente àltalában 45-50 csikó születik. Ezek közül 10 kancát és 6-7 mént hagy meg magának. A legjobbak kiválogatásában szakemberek véleményét is kikéri.

A vizsgán a küllemi bírálat során megmérték a marmagasságot, egyebek mellett megnéztèk a lábak állását, majd következett a készségpróba egy szánkóval, illetve a bírák figyelik, hogy a ló lépésben és futásban mennyi idő alatt tesz meg 2 kilométert.

Hatosfogatra készülnek Homokréten

A szokásos ötösfogat helyett négyes kápráztatta el a résztvevőket a megnyitó.Az egyik lovam lábával a fajtából adódóan probléma van, így az kimaradt. Egyébként jövőre hatost szeretnék befogni - szólt a tervekről Nagy Ferenc.

A ménekkel folyamatosan foglalkozni kell, a tapasztalatok szerint a kancák jelenlétekor nehezebb az állatokkal, ezekre a helyzetekre is készülni kell.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában