Hősök napja

2024.05.28. 07:00

Emléktáblát avattak az első világháborúban elesett jászberényi áldozatok tiszteletére

Az emlékművön található QR-kód beolvasásával hozzáférhetőek a hősi halottak nevei és az első világháború jászsági történéseinek vonatkozásai is.

Illés Anita

Szentmisével kezdődött a jászberényi önkormányzat hősök napi megemlékezése vasárnap a Nagyboldogasszony Római Katolikus Főtemplomban. A tiszteletadás az I. világháborús emlékműnél folytatódott, ahol Katona Csaba történész beszéde után felavatták az önkormányzat, valamint a Városvédő és Szépítő Egyesület által állított emléktáblát, amelyen az első világháborúban elesett 774 jászberényi hősi halott neve szerepel. 

emléktábla, szentelés, Szántó József
Szántó József apát plános szentelte fel az áldozatok neveivel kiegészült I. világháborús emlékművet
Fotó: Pesti József 

A mészkő táblákat az emlékmű talpazatára helyezték el, ahol egy QR-kód is található, melynek beolvasásával a Jász Múzeum honlapján hozzáférhetőek a hősi halottak nevei, az első világháború jászsági történéseinek vonatkozásai, valamint az emlékmű története. Az eseményen elhangozott, hogy a hősök neveit Besenyi Vendel helytörténész gyűjtötte össze 2014-ben, az első világháború századik évfordulója alkalmából. 

Az emléktáblát Budai Lóránt polgármester és Bolla János emeritus jászkapitány, a Városvédő és Szépítő Egyesület elnöke leplezték le, majd Szántó József apát plébános szentelte fel, igei áldást Mező István református lelkipásztor mondott. A hősök napi megemlékezés a II. világháborús emlékműnél koszorúzással ért véget. Közreműködött Kispál Berta, a Honvéd Kerékpáros és Hagyományőrző Egyesület, a 298. számú Lehel Vezér Cserkészcsapat. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában