Kisszög

2024.05.15. 10:00

Elhalasztják a kitermelt fák pótlását Zagyvarékason

A zagyvarékasi Kisszögben tavaly vágták ki az elöregedett fákat. Az idén tavaszra tervezett faültetés viszont későbbre tolódott.

Kovács Berta

Elöregedtek Zagyvarékason a rendezvények, sportesemények idején intenzíven látogatott terület, az úgynevezett Kisszög fái – erről a lehulló ágak is árulkodtak a korábbi években. 2022-ben szakértői vélemény mondta ki, a fák veszélyességét, ezért képviselő-testület a fák kitermeléséről döntött.

fák, faültetés
Fotó: Shutterstock.com / Forrás: Illusztráció

Múlt évben erdészeti szakemberek ki is vágták a szóban forgó fákat, a gallyakat, ágmaradványokat is eltávolították a területről.

A terv az volt, hogy idén tavasszal az eltávolítottak helyére új fákat ültetnek ki, Ehhez azonban késő ősszel kell kellett volna végezni a talaj előkészítésé, ami a csapadékos novemberben be volt kivitelezhető. A téli időszak folyamán pedig folyamatosan árvizek vonultak le a Zagyván, elöntve a Kisszögöt is. 

A fásítandó terület a munkagépekkel csak áprilisra vált megközelíthetővé, bár egyik végében még akkor is állt a víz. A korai melegben viszont addigra megindult a csemetéken a rügyfakadás, ami már nem kedvez a növények költöztetésének. A szakemberek így inkább a faültetés elhalasztása mellett döntöttek, amiről értesítették az önkormányzatot is. Az elkövetkezendő időszakban így az elmaradt talajelőkészítő munkákat ejtik meg, a fákat pedig az őszi-téli hónapokban helyezik ki a Kisszögbe.

 

Választások - 2024. június 9. Helyi önkormányzati választások,
Nemzetiségi önkormányzati választások
és Európai parlamenti választás
Tovább a választási hírekhez
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában