Bagossy Sándor

2024.05.23. 08:00

Világot járt fazekasmester munkáiból nyílt kiállítás Besenyszögön

Három ország fazekasmestere vitte el alkotásait Besenyszögre. Bagossy Sándor alkotásaiból nyílt kiállítás.

Rimóczi Ágnes

„Tudom én már mit csinálok, fazekasinasnak állok” címmel nyílt időszaki kiállítás a közelmúltban Besenyszög muzeális intézményében, a Vehiculum-Ház Közérdekű Muzeális Gyűjtemény, Múzeumpedagógiai Tagintézményben. Bagossy Sándor, három ország fazekasmestere vitte el és mutatta be alkotásait a kisvárosba.

Bagossy Sándor,
Bagossy Sándor Besenyszögön állította ki munkáit 
Forrás: Vehiculum-Ház

A kiállításról a Vehiculum-Ház munkatársai számoltak be hírportálunknak. Ahogy az alkotóról elmondták: Bagossy Sándor Magyarországon 2005-ben, azt megelőzően 1971-ben Romániában is megkapta a Népművészet mestere díjat. A nemrégiben Szolnokra telepedett alkotó népi iparművész is. Munkásságát Erdélyben kezdte, „felélesztette” a debreceni fazekasságot, amit a németországi Düppel Falumúzeumában népszerűsített több magyar tájegység fazekasságával együtt. A Düppeli fazekasfesztivál Obermeistroja több magyarországi területen is fazekasiskolát alapított.

Besenyszögön különös örömmel fogadta a közönség a kiállítást, amit Balogh Zoltán, a város polgármestere nyitott meg. A városvezető a művész méltatásában kitért a népi fazekasság fontosságára. Kiemelte, hogy Besenyszög iskolája, a Chiovini Ferenc Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola képzőművészeti tanszaka fazekassággal is kezdett foglalkozni. Az iskola osztályai és képzőművészeti csoportjai múzeumpedagógiai foglalkozás keretében látogatják meg a kiállítást, ahol néhány csoport a mesterrel is találkozhat.

A kiállítás két hónapig tekinthető meg.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában