Polgári est

2024.05.23. 19:25

A globális világrend átrendeződéséről is beszélt Nógrádi György Jászberényben

Sokan voltak kíváncsiak a közismert és népszerű biztonságpolitikai szakértő geopolitikai helyzetértékelésére Jászberényben a minap.

Illés Anita

Dr. Nógrádi György biztonságpolitikai szakértő volt a vendége a Jászberényi Polgári Estnek szerdán az Aranysas Rendezvényházban. Nem véletlen, hogy a Kereszténydemokrata Néppárt helyi szervezetének programját élénk érdeklődés kísérte, hiszen a világban zajló aggasztó folyamatok mindenkit foglalkoztatnak. 

globális világrend harmadik világháború,
Dr. Nógrádi György biztonságpolitikai szakértő volt a Polgári Est vendége Jászberényben
Fotó: Pesti József

Az est házigazdájaként és moderátoraként dr. Csiki Zoltán köszöntötte a megjelenteket, majd Pócs János vezette fel az interaktív előadást. Mindenekelőtt meglepetésként málnapálinkával és grillázsból formált Jászkürttel köszöntötte születésnapja alkalmából dr. Nógrádi Györgyöt. 

Ezután az országgyűlési képviselő egyebek mellett arról szólt, hogy az orosz-ukrán háború gazdasági hatásait már a Jászságban működő, világpiacra termelő cégek közül is sokan is érzik, mert megrendeléseik jelentősen, mintegy negyven százalékkal visszaestek. 

A június 9-ei európai parlamenti és önkormányzati választás valódi tétje, a háború vagy béke, és Magyarország kormánya a béke pártján áll

 – nyomatékosította a politikus. 

A világban zajló háborús konfliktusok és azok globális hatásait kérdés-felelet formában elemezték a másfél órás fórumon. Dr. Nógrádi György egyetemi tanár, biztonságpolitikai szakértő többek között Európa geopolitikai helyzetéről, a migrációról, a nemzetközi erőviszonyok átrendeződéséről, az amerikai elnökválasztásról, az orosz-ukrán háborúról és következményeiről, valamint a közel-keleti helyzetről beszélt. 

Meglátása szerint USA, Kína és Oroszország uralja a világot, Európa nincs a nagy globális játékosok között. 

Mint mondta, a novemberi amerikai elnökválasztás sorsfordító lesz, nem lehet tudni, hogy a megosztott amerikai politikában a két elnökjelölt, Trump és Biden közül melyik nyer és milyen globális következményei lesznek ennek. 

– Az Egyesült Államok ma még a világ vezető hatalma, de senki nem tudja megmondani, hogy ez meddig lesz így, hiszen Kína egyre jobban jön fel. Henry Kissinger politikájának az volt az alapja, hogy Kínát és a Szovjetuniót ki kell játszani egymás ellen. Ezzel szemben ma azt látjuk, hogy Kínát és Oroszországot az USA akarata ellenére hozta össze, a két ország egyre inkább egymás szövetségese – mutatott rá a globális világrend átrendeződésére a biztonságpolitikai szakértő, aki a közönség soraiból érkező kérdésekre is válaszolt. 

A világháborús fenyegetettséggel kapcsolatban hangsúlyozta, mindenáron el kell kerülni, mert a harmadik világháborút nem lehet túlélni. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában