Méltó megemlékezés

2024.05.22. 06:57

Hősök napja: elkészült az új neveket tartalmazó tábla, vasárnap leplezik le Tiszapüspökiben

Éppen 100 éve állítottak Tiszapüspökiben emlékművet az első világháborúban elesett hősök tiszteletére. A jeles évforduló alkalmából 15 új név kerül fel vasárnap a hősök napján az emlékműre.

Molnár-Révész Erika

Május utolsó vasárnapján 15 nevet tartalmazó táblával bővül a Hősök emlékműve Tiszapüspöki központjában. Az emlékművet még 1924-ben adták át, akkor az első világháborúban elesett hősök emlékére állították. Az eltelt idő alatt, és a második világháború után számos névvel bővült az oszlop, jelenleg 120 név szerepel rajta. 

hős, tiszapüspöki,
Az emlékmű hátsó oldalára kerül az új neveket tartalmazó tábla, melyet a hősök napja alkalmából helyeznek fel az oszlopra– mutatta a helyszínen Farkas László történész
Fotó: Mészáros János

– A Nemzeti Levéltár adatbázisa állt rendelkezésünkre a kutatásokhoz, így találtuk meg a 15, eddig hiányzó nevet. A 15 hősi halottból kettő a második világháborúban, a többi az első világháborúban esett el – tájékoztatott Farkas László történész, a Tiszapüspöki Könyvtár és Helytörténeti Gyűjtemény intézményvezetője. 

Az új neveket tartalmazó táblát a vasárnap tartott, hősök napi megemlékezésen leplezik le, mely reggel 8 órakor ünnepi szentmisével kezdődik, majd az emlékműnél folytatódik, végül a Helytörténeti Gyűjteményben ér véget a Tiszapüspöki Hősök című kiállítás megnyitójával. 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában