Tiszazug tűzoltója

2024.05.21. 19:55

Molnár Vince 17 éve tette le a voksát imádott hivatása mellett, idén ő kapta a neves elismerést

A hagyományokhoz híven idén is átadták a Tiszazug tűzoltója elismerést. A díjat Molnár Vince, a Kunszentmártoni Tűzoltó Parancsnokság tűzoltó főtörzsőrmestere vehette át a minap. Az eredetileg építőiparban dolgozó férfi 17 éve döntött úgy, hogy segítő szakmát választ.

Pakainé Pusztai Nóra

Az öcsödi származású Molnár Vince 2007-ben, immár 17 éve, kezdte meg a tűzoltó alapképzést. A közel két évtized alatt számos tűzesethez és balesethez vonult, ez utóbbiak időnként a szokottnál is jobban megviselik. A nehezebb napokon a bajtársiasság segíti át. A kunszentmártoni tűzoltó főtörzsőrmester egyébként erdészeti fakitermelő és kőműves szakma után váltott.

Molnár Vince,Öcsöd,elismerés
Molnár Vince 17 éve dolgozik tűzoltóként Kunszentmártonban, munkáját a Tiszazug tűzoltója címmel ismerték el 
Forrás:  Beküldött fotó

– A tűzoltókra mindig felnéznek, részben ez csábított erre a pályára. Emellett fontos a munkánkban, hogy embertársainkon segíthetünk – magyarázta a döntésének okait. 

2007-ben, amikor megkezdte az alapképzést a szülőfalujához közeli Kunszentmártonba adta be a pályázatát, azóta dolgozik a tiszazugi város parancsnokságán.

– Van a munkának szép, sőt gyönyörű oldala, de természetesen van rossz is. Erős az összetartás, bárkihez fordulhatok, ha problémám van – szólt a hétköznapokról.

Hozzátette, a tűzoltó hivatás árnyoldalaként éli meg, amikor olyan balesethez vonulnak, ahol gyermeket kell menteni. 

Elmondása szerint időnként nem könnyű feldolgoznia a látottakat. 

– Volt olyan eset, amit még napokkal később is láttam magam előtt, amikor becsuktam a szemem. Ezek feldolgozásához idő kell, de sokat segít benne a bajtársiasság. A csapattal nem csak a munka során mozgunk együtt – mondta. 

Lelkiismeretesen, tiszta szívvel végzi a munkáját, ezt bizonyítja, hogy idén ő érdemelte ki a Tiszazug tűzoltója elismerést, melyet a napokban vehetett át.

– Örültem neki, mert megpróbálom magam odatenni a munkában és a legtöbbet adni magamból, talán ezt a hivatást, máshogy nem is igazán lehet végezni – vélekedett Molnár Vince. 

Öcsödre vonult először

Molnár Vincét első napján Öcsödre egy lakott területen belüli gazégetéshez riasztották.

– Szerintem nincs olyan tűzoltó, aki ne emlékezne az első vonulására. Az otthonomtól két háznyira hívtak, egy gazégetés terjedt tovább. Amikor levertük a lángokat, a bajtársaim két sugárral locsoltak le, felszenteltek. Ez egy gyönyörű nap volt – emlékezett vissza első vonulására Molnár Vince. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában