Jászkunság

2024.05.25. 15:30

Nyakunkon a választások, most érdemes ellenőrizni okmányaink érvényességét

A június 9-i európai parlamenti és önkormányzati választáson voksolni kizárólag a választás napján érvényes okmányokkal lehetséges. Érdemes tehát ellenőrizni, hogy minden rendben van-e a papírjainkkal.

Rimóczi Ágnes

A június 9-i választásokon a választópolgároknak érvényes személyazonosító igazolvánnyal, útlevéllel vagy vezetői engedéllyel kell igazolniuk személyazonosságukat, a lakcímüket, személyi azonosítójukat pedig a lakcímkártyával. Lejárt okmánnyal nem lehet szavazni. A Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Kormányhivatal is felhívja erre a figyelmet.

okmány
Fontos odafigyelnünk okmányaink érvényességi idejére, csak megfelelőekkel szavazhatunk ugyanis
Fotó: Cseh Gábor / Forrás: Illusztráció

– Fontos, hogy a személyi igazolvány és a jogosítvány is az igényléstől számított nyolc nap alatt készül el, ezért az új okmányt javasolt legkésőbb május 31-ig igényelni, hogy az biztosan átvehető legyen a választás előtt. Az útlevél esetén magasabb illeték befizetése mellett lehetőség van sürgősségi vagy azonnali (24 órán belüli) okmányigénylésre is – olvasható a vármegyei kormányhivatal oldalán a Közigazgatási és Területfejlesztési Minisztérium által kiadott tájékoztató alapján.

Az illetékesek felhívják a figyelmet továbbá, hogy a választásokra tekintettel június 7-én, pénteken 10 órától hétfőig nem lehet majd új lakcímet bejelenteni.

Azt, aki pénteken 10 óra előtt elintézi a lakcímváltozás bejelentését, már az új címe alapján veszik fel a választói névjegyzékbe. 

– A legtöbb kormányablak a választás hétvégéjén, június 8-án szombaton, és 9-én vasárnap is nyitva lesz, így, ha a voksolás napján valakinek semmilyen érvényes személyazonosító igazolványa sincs, ideiglenes személyi igazolványt igényelhet, amivel lehetséges a szavazás. Ezeken a napokon kizárólag személyi okmányokkal kapcsolatos ügyintézésre és a lakcímkártya pótlására lesz lehetőség – derül ki a tájékoztatóból.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában