Aktív Magyarország

2024.05.24. 06:55

Mit nekünk alpoki havasok, mostantól Szolnokon is sílécre pattanhatunk – galériával és videóval

Immár nem kell messzire utazni és havas hegyeket keresni ahhoz, hogy megtanuljunk síelni. A téli sportág alapjait már Szolnokon is elsajátíthatjuk azon a sítanpályán, amely a közelmúltban épült meg a Tiszaligetben. A létesítményt csütörtökön délután hivatalosan is átadták és megnyitották.

Rimóczi Ágnes

Sítanpálya az Alföldön. Igen, ez nem valami elírás, hanem bizony a valóság. Ez volt a címe annak a projektnek, melynek keretében az Extrémzóna Kft. beruházásában elkészült Magyarország legújabb, térségünk első műanyag sítanpályája. A beruházás az Aktív Magyarország által meghirdetett „Országos sítanpályaépítési program 2024” támogatásával valósult meg. 

NB Sípálya átadó (8 of 21)
Átadták a szolnoki sítanpályát
Fotó: Nagy Balázs

A szolnoki sítanpályát csütörtökön ünnepélyes keretek között adták át a síelés és snowboardozás szerelmeseinek. És persze azoknak, akik csak ezután szeretnének megismerkedni ezen sportok alapjaival. Őket a Szolnoki Síiskola tapasztalt oktatói segítik majd az első lépéseknél, vagyis siklásoknál.

– Bízunk benne, hogy sokan látogatnak majd ide és próbálják ki a síelést vagy akár a snowboardozást. Reméljük, hogy ez a tanpálya szerves része lesz a Szolnoki Élményszigetnek, ennek a sportközpontú területnek. Mi, a kollégáinkkal állunk mindenki rendelkezésére – emelte ki a csütörtöki átadón Réczi Attila. A Szolnoki Síiskola vezetője köszöntőjében háláját fejezte ki mindazok felé, akik támogatást, segítséget nyújtottak ahhoz, hogy a létesítmény megvalósulhasson. Ami egészen pontosan már a negyvenedik sítanpálya az országban.

Ez is mutatja, hogy van erre igény, hiszen síelni óriási élmény 

– ezt már a Síoktatók Magyarországi Szövetségének elnöke emelte ki. Dr. Egri Katalin személyes élményét megosztva elmondta, ő, mivel hegyvidéki tájon nőtt fel, még hagyományos módon tanult síelni, s síoktató vált belőle, élete része lett a síelés, mindig szívesen mesél az élményeiről. Mint mondta, nagy dolog, hogy immár a síkvidéki gyerekek számára is elérhető a sítanulás. 

– Ez a pálya gyöngyszem ebben a sportos környezetben, és immár ez is része lehet a „Hejhó, síelni jó!” programunknak, melyben a következő szezon célja, hogy szeptembertől áprilisig 14 ezer gyermek jusson ki sítanpályákra – emelte ki a szövetség elnöke.

A pálya tehát akár szerepet kaphat a gyerekek egészségnevelésében is

– Nemcsak a gyerekek, de a felnőttek is jöhetnek bátran – mutatott rá Révész Máriusz. A Miniszterelnökség aktív Magyarországért felelős államtitkára szerint az ő feladatuk, hogy lehetőséget teremtsenek ahhoz, hogy az emberek testileg és lelkileg is jól érezzék magukat. 

– A kérdés csupán az, hogyan tudjuk megszólítani azokat az emberek, akik soha nem sportolnak. Mert sajnos sokan vannak ilyenek. Például egy ilyen pályával, ami illik abba az elképzelésbe, hogy vegyük rá az embereket a mozgásra – emelte ki az államtitkár.

Révész Máriusz arról is szólt, hogy a projekt megvalósítását az Aktív Magyarország program keretében 22 millió forinttal támogatta az államtitkárság. 

– Ez nagyjából a költségek negyede volt, kellettek olyan vállalkozók, családok, akik tudnak és áldoznak is rá, hogy ez létrejöjjön – emelte ki.

Ezen családok szerepét Szalay Ferenc is méltatta, mint mondta, öröm, hogy vannak olyan magánemberek, akik a közösség érdekében tesznek. 

– Köszönet jár nekik. Általuk ez az új elem még közelebb viszi a szolnokiakat a sportokhoz és egyben közösségi élményt is jelent – emelte ki a városvezető, aki szintén háláját fejezte ki azoknak, akik segítették a megvalósulást.

A köszöntők után szalagátvágással avatták fel a pályát, majd kicsik és nagyok sílécet csatoltak a lábukra és máris kipróbálták az 58 méter hosszú és húsz méter széles tanpályát.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában