Aktív Magyarország

2024.05.07. 17:25

Révész Máriusz Szolnokon elmondta, nehéz mozgásra bírni a magyarokat, de nem lehetetlen

Szépkorúak számára tartott előadást Révész Máriusz államtitkár a városháza dísztermében. Az eseményen több százan gyűltek össze, hogy meghallgassák az egészséges életmód és a mozgás legfontosabb ismérveit.

Köllő Judit

Az Aktív Magyarország program támogatásával „Mozgással, tudással az aktív idősekért” című rendezvény keretében Révész Máriusz államtitkár tartott előadást Szolnokon, „Ne találj kifogást!” címmel. A rendezvényen dr. Kállai Mária országgyűlési képviselő és Szalay Ferenc polgármester köszöntötte a szépkorúakat. 

Révész Máriusz, előadás, egészséges életmód
Mozgásközpontú programok segítségével fejleszthető az egészségesebb életmód felé vezető út
Fotó: Nagy Balázs

– Meggyőződésem, hogy a fizikai erőn és a rugalmasságon túl mentálisan is megtartó erő a rendszeres mozgás – kezdte beszédét dr. Kállai Mária. – Mindez különösképp üdítő lehet, hogy ha ezt az emberek közösségben végzik! Elkezdeni sosem késő, hiszen az elhatározás, kitartás és a tudatosság a kulcsa a mozgásnak, no meg az egészséges életmódnak. Számos lehetőség akad hazánkban, hogy csodálatos településeken biciklizzünk, fussunk, sétáljunk, vagy végezzünk számunkra fontos mozgásformákat. A megyeszékhelyen is számos olyan lehetőséget találhatunk, amely segíti az itt élő nyugdíjasokat a mozgásfejlődésben. 

A köszönésben továbbá az is elhangzott, hogy Szolnokon tizenötezer 65 év feletti él, így az önkormányzat igyekszik több olyan rendezvényt nyújtani, amelyekben az egészségtudatosság és a mozgás is jelen van. 

– A vármegyeszékhelyen 44 idősügyi szervezet található – vette át a szót a rendezvényen Szalay Ferenc. – Ezek a klubok mérhetetlen lelkesedéssel dolgoznak azon, hogy az idősebbek is mozgásban maradjanak. Az egyik nagyon fontos stratégiai kérdés, hogy a gyermekek egészségi állapota milyen, és hogyan tudjuk megszerettetni velük a rendszeres mozgást, s ez által az egészséges életmódot. Szerencsére városunkban több olyan program és hely biztosítja a fiatalok számára is a sportolási lehetőségeket.

A statisztikai adatok szerint Magyarország 4,5 évvel marad el az EU átlagától

– emelte ki beszédében Révész Máriusz államtitkár. 

– Ettől az átlagtól a hölgyek 3,9, a férfiak pedig 5,2 évvel vannak lemaradva. Mindez nem is csoda, hiszen a férfiak nagy része úgy gondolja, hogy a férfi ember 100 kilónál kezdődik  – fogalmazott az államtitkár. 

A fő kérdés: tudunk-e mindezen változtatni?!

– Az Egészségügyi Világszervezet felmérései alapján az egészségünk legnagyobb mértékben az életmódunktól függ. Ennek tükrében igen fontos feladatunk, hogy megszólítsuk azokat, akik sosem mozognak – emelte ki Révész Máriusz.

Mindez igen nagy kihívásnak bizonyul, azonban az államtitkár kiemelt három alappillért, amik meglátása szerint elengedhetetlenek ehhez a feladathoz: 

  1. Kell egy jó csapat. A közösségek erejével az egész országban arra törekednek az Aktív Magyarországgal karöltve, hogy olyan szabadidős tevékenységeket szervezzenek, amelyek mindenki számára elérhetőek. 
  2. Tudni kell, hogy hova és milyen úton akarunk eljutni. Aktív turisztikai és kerékpáros, vízi és térségi stratégiákat készítenek, melyek célja, hogy nagyobb tudatossággal forduljanak a mozgás felé. 
  3. Szükség van forrásokra, amik ez esetben azon uniós támogatások lesznek, amelyek az aktív turisztikai fejlesztésekre irányulnak. Ezek összege 65 milliárd forint.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában