Háttér

2024.05.27. 17:30

A pedagógusok teljesítményértékeléséről tartottak szakmai fórumot Szolnokon

A pedagógusok teljesítményértékeléséről szóló szakmai fórumon dr. Kozák András, a Nemzeti Pedagógus Kar jogi szakértője tartott előadást. A hétfői eseménynek a Szolnoki Szakképzési Centrum konferenciaterme adott helyet, ahol számos vármegyei pedagógus gyűlt össze.

Köllő Judit

Napjaink legégetőbb intézményi feladata a pedagógusok teljesítményértékelése, mely minden intézménytípus pedagógusát érinti a 2024/2025-ös tanévtől.

pedagógus, előadás, dr. Kozák András
A pedagógusok teljesítményértékeléséről szóló szakmai fórumon dr. Kozák András, a Nemzeti Pedagógus Kar jogi szakértője tartott előadást
Fotó: Nagy Balázs

– Számos fontos témát érintettünk ezen a konferencián – foglalta össze hírportálunknak dr. Kozák András a helyszínen. – A 2024 szeptember elsején induló teljesítményértékelés eljárásrendi szabályzatáról esett szó a fórumon. Azokról a kerettörvényi rendelkezésekről és ehhez kapcsolódó intézményi feladatokról, melyek külső és belső ellenőrzésekként az intézmények szerves részei lesznek a következő tanévtől. Végigtekintettük a mérési és értékelési szempontokat, azt, hogy a vezetők, a beosztott pedagógusok, továbbá a nevelő-oktató munkát segítő szakképzettségűek teljesítményértékelésére milyen szabályok vonatkoznak. Az intézményi szabályozó dokumentumok mellett sem mentünk el, ugyanis ezek felülvizsgálata is fontos, mivel mindez egy komplex intézményi folyamatot ölel körbe.

A belügyminisztérium április negyedikén kiadott rendelete adja a jogszabályi keretet a pedagógusok teljesítményértékeléséhez. Ehhez április közepén megjelentek az Oktatási Hivatal honlapján a szakmai ajánlások, melyek intézménytípusonként és betöltött munkakörönként tartalmazzák a teljesítményértékelés szempontrendszerét, mely két részből áll. Első a személyre szabott szakmai követelmények és azok évenkénti értékelése. A másik pedig a munkavégzés meghatározott értékelési szempontjai alapján történő értékelés.

előadás
Az eseményre száznál is többen látogattak el
Fotó: Nagy Balázs

A fentiek minél szélesebb körű megismeréséhez nyújtott segítséget a hétfői szakmai fórum, melyre százötvenegyen jelentkeztek. Az eseményen jelen voltak a vármegyei tankerületi intézmények vezetői, munkaközösségvezetői, az önkormányzati óvodák vezetői, tagintézményvezetői, valamint a szakképzési centrumok intézményvezetői, oktatói.

Az előadó, dr. Kozák András lesz a Nemzeti Pedagógus Kar jogi szakértőjeként már járt előzőleg is Szolnokon a Nemzeti Pedagógus Kar azon szakmai programján, mely a pedagógusok új életpályájáról szóló  törvény, illetve az ehhez kapcsolódó végrehajtási kormányrendelet értelmezését segítette.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában