Elismerték munkájukat

2024.05.30. 19:30

A vármegyeszékhely pedagógusait köszöntötték Szolnokon – galériával

A legszebb hivatást gyakorolják, gyermekeket nevelnek, jellemet formálnak, példát mutatnak. Ők a pedagógusok, akiket a napokban ünneplünk. A szolnoki önkormányzat csütörtökön a Szolnoki Galériában fogadta, látta vendégül, s köszöntötte a városi pedagógusnapi ünnepség főszereplőit.

Rimóczi Ágnes

Pedagógusnapi rendezvényt tartottak csütörtök délután a Szolnoki Galériában. A városi eseményen megjelentek a vármegyeszékhely és a vármegye elöljárói, számos intézmény és hivatal képviselője, és természetesen a főszereplők: oktatók, nevelők, pedagógusok. Az eseményt megtisztelte jelenlétével Lázár János. Az építési és közlekedési miniszter köszöntőjében rámutatott, hogy különös jelentősége van a helyszínnek, annak, hogy egy zsinagógában történik az ünnepség. Tekintettel arra, hogy ha valakitől lehet tanulni a tudás fontosságáról, az a magyarországi zsidóság.

Köszönetet mondtak a pedagógusok áldozatos munkájáért Szolnokon
Fotó: Mészáros János

– Ma a vidéken élőkre is kisebbségként tekinthetünk. Ez az oktatásban is megmutatkozik. Ezért egy olyan oktatási rendszerre van szükség, amelyben a vidéki fiataloknak is van lehetőségük tanulni, mint mindenki másnak, hiszen vidéken is rengeteg tehetséges diák van – emelte ki a miniszter, aki hozzátette: az ő feladatuk, hogy ezt a lehetőséget megteremtsék.

– Vannak még megbeszélendő kérdések az oktatással kapcsolatban, addig is köszöntsük ma azokat, akik egy zavaros világban is utat, irányt tudtak és tudnak mutatni – tette hozzá Lázár János.

Szalay Ferenc Szolnok polgármestere is kiemelte a pedagógusok nagyon fontos szerepét. Ahogy beszédében többek között elmondta, a bölcsődétől a felsőoktatási rendszerig minden megvan Szolnokon, s mindegyikben fontos szerepük van a pedagógusoknak. 

– Egy pedagógusnak rengeteg feladata, még több felelőssége van, hiszen nemcsak tanít, hanem utat is mutat a fiataloknak. Ezzel együtt ez a hivatás olyan, amiben az ember naponta örömet kap a gyerekektől. Hiszem és tudom, hogy megkérdőjelezhetetlen a pedagógusok munkája, és ezt ma megköszönjük és elismerjük – emelte ki a városvezető.

Vas-, gyémánt-, és arany díszokleveleket adtak át

Az ünnepség fő eseményeként elismeréseket, ösztöndíjakat adtak át, s köszöntötték a díszokleveleseket.

Vas díszoklevél (65 év) elismerést kapott Peták Kálmánné és Peták Kálmán, Szathmáry Judit és Tímár Attiláné. Gyémánt díszoklevelet (60 év) érdemelt ki Béres Jenőné, Gyólai Jánosné, Káplár Józsefné, Kiss Sándornét, Kővári Lászlóné, Pujcsi Mihályné, Szokolai Jánosné, Rózsavári Lászlóné és Rózsavári László. Arany díszoklevél (50 év) elismerésben részesült Andrási Lászlóné, Baliné Szabó Ilona, Balog Piroska, Báthori Attiláné, Báthori Attila, Bozsányi Rezsőné, Csollák Lászlóné, Deméné Szatmári Ildikót, Ferencz Zsuzsanna, Jusztin László, Káli István, Kun Istvánné, Mezei Tiborné, Modla Erzsébet, Polgár Ágnes, Sipos Mihályné, Tóthné Majzik Mária, Tóth Péterné Halmai Terézia, Venczelné Polgár Anna. Szintén Arany díszoklevelet kap Jobbágy Dezsőné, Pásztrai Erzsébet, Szentiványi Zoltánné és Tasi Istvánné.

Fiatal pedagógusok kaptak ösztöndíjat

Idén újra átadták a Fábián Péterné Tóth Katalin ösztöndíjat. Az egykori szolnoki testnevelőtanár emlékére alapított díj célja olyan fiatal testnevelő tanárok anyagi és erkölcsi támogatása, akik a köznevelési/szakképzési intézményekben a tanulók egészséges életmódra nevelésében kiemelkedő pedagógiai munkát végeznek. Ösztöndíjban részesült Kómár Varga Dorottya, a Szolnoki II. Rákóczi Ferenc Magyar-Német Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola pedagógusa, valamint Popovics Helga, a Széchenyi Körúti Sportiskolai Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola pedagógusa.

„Örökös alapító karnagy" címben részesült Bali József, a Szolnoki Szimfonikus Zenekar alapító karnagya, több mint negyven évig a zenekar vezetője, a Szolnoki Bartók Béla Kamarakórus egyik első karnagya, valamint a Vivaldi Keresztény Kamarazenekar karnagya és művészeti vezetője.

Szolgálatukért járt az elismerés

A városi ünnepségen átadták a Pedagógus Szolgálati Emlékérmeket, Oktatói Szolgálati Emlékérmeket. Hogy kik részesültek elismerésben, mutatjuk:

Oktatói Szolgálati Emlékérem kitüntetésben részesül a tanév végén a Szolnoki Szakképzési Centrum tizennégy munkatársa. A kitüntetettek az elismeréseket júniusban vehetik át. Elismerést kap: Dajka József (Pálfy - Vízügyi Technikum oktatója), Fekete László András (Sipos Orbán Szakképző Iskola és Kollégium oktatója), Halászné Gerenyi Mária (Jendrassik György Gépipari Technikum oktatója), Hegedűsné Kiss Ildikó Erzsébet (Kereskedelmi és Vendéglátóipari Technikum és Szakképző Iskola oktatója), Juhász Attila Ferenc (Jendrassik György Gépipari Technikum oktatója), Kemény Katalin Erzsébet (Pálfy - Vízügyi Technikum oktatója), Kripta István (Petőfi Sándor Technikum és Szakképző Iskola oktatója), Lippai János Sándor (Petőfi Sándor Technikum és Szakképző Iskola oktatója), Liska Blanka (Pálfy - Vízügyi Technikum oktatója),  Molnárné Ignácz Mária (Kereskedelmi és Vendéglátóipari Technikum és Szakképző Iskola oktatója), Móra Ferenc (Petőfi Sándor Technikum és Szakképző Iskola oktatója), Szabó Andrásné (Baross Gábor Műszaki Technikum és Szakképző Iskola nyugalmazott igazgató asszonya), Terjékiné Tóth Edit Aranka (Pálfy - Vízügyi Technikum oktatója) és Mohácsiné Demeter Katalin (Pálfy - Vízügyi Technikum oktatója).

Pedagógus Szolgálati Emlékéremben részesült Algayné Varga Éva Gyöngyit (Verseghy Ferenc Gimnázium pedagógusa), Bernáth Katalin (Szolnok Városi Óvodák óvodapedagógusa), Diszterhöft Herbert Józsefné (Szent Tamás Görögkatolikus Óvoda és Általános Iskola pedagógusa), Dobó Katalin (Szolnok Városi Óvodák óvodapedagógusa), Patkósné Dobos Irén Erzsébet (Szolnoki Bartók Béla Alapfokú Művészeti Iskola pedagógusa), Rózsa Ildikó (Szolnoki Kőrösi Csoma Sándor Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola pedagógusa), Szabó János (Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Pedagógiai Szakszolgálat gyógypedagógusa), Szekeres Julianna (Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Pedagógiai Szakszolgálat gyógytestnevelője), Teigler Katalin Gizella (Szolnoki Kőrösi Csoma Sándor Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola pedagógusa), Tóth Lajos (Verseghy Ferenc Gimnázium pedagógusa), Zrupkó Katalin (Szolnok Városi Óvodák óvodapedagógusa), Vajdáné Csajka Ildikó (Szolnok Városi Óvodák óvodapedagógusa).

Szintén Pedagógus Szolgálati Emlékéremben részesül Fazekas Zsuzsanna, a Szandaszőlősi Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola pedagógusa, Péntekné Eke Éva, a Szolnoki Kőrösi Csoma Sándor Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola pedagógusa és Pintér Istvánné, a Szolnok Városi Óvodák óvodapedagógusa, akik ma nem tudtak jelen lenni rendezvényen.

Köszöntések is elhangzottak

Köszöntötték a miniszteri elismerő oklevélben részesülőket. Így a Szolnok Városi Óvodák Manóvár Tagintézménye alkalmazotti közösségét, a Szolnoki SZC Sipos Orbán Szakképző Iskola és Kollégium Fejlesztő munkaközösségét, Lajkóné Bálint Éva Máriát, a Szolnoki Fiumei Úti Általános Iskola pedagógusát és Kocsis Zoltánt, a Szolnoki SZC Kereskedelmi és Vendéglátóipari Technikum és Szakképző Iskola oktatóját.

Köszöntötték Burkáné Nádházi Erzsébetet, a Szent Tamás Görögkatolikus Óvoda és Általános Iskola történelem- ének-zene szakos pedagógusát, aki a Szent Gellért-díj Ezüst fokozata elismerésben részesült a tavalyi tanév végén. Szent Lídia-díjat kapott Zsákai Anita iskolatitkár, a szolnoki Szent Tamás Görögkatolikus Óvoda, Általános Iskola munkatársa.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában