Hiánypótló fejlesztés

2024.05.23. 13:55

„Jobb később, mint soha!" – Surjányban is kiépülhet a vezetékes gáz

Körülbelül 180 háztartás még mindig vezetékes gáz nélkül működik a Törökszentmiklóshoz tartozó Surjány településrészen. Mint kiderült, a műszaki feltételek adottak lennének a szolgáltatás bevezetéséhez, a beruházásról azonban az önkormányzatnak és a lakosoknak kell majd döntenie.

Molnár-Révész Erika

– Már régen vezetékes gáznak kellene lennie itt is, de jobb később, mint soha! Nagyon jó lenne, ha sikerülne kiépíteni. Amikor az egykori Surjány Hús Kft.-nél anno bevezették, majd legutóbb úgy 20 éve is szóba került, de itt az utcákban levő ingatlanoknál mégsem lett belőle semmi. Ha kiépülne a fővezeték, mindenki maga dönthetné el, hogy csatlakozik-e rá. Az ingatlanok értékét mindenképpen növelné a fejlesztés. Kisebb falvakban már ezen a problémán rég túl vannak – vélekedett a Surjányban élő Bakondi Ervin arról, hasznos lenne-e a vezetékes gáz bekötése a településrészen. Van, aki viszont úgy gondolja, számára már nem érné meg a beruházás.

gáz,
Kore Zsolt, a Fidesz-KDNP önkormányzati képviselőjelöltje, Herczeg Zsolt, a térség országgyűlési képviselője és Kis Zoltán a Fidesz-KDNP által támogatott független polgármesterjelölt Surjány településrész bejárásán
Fotó: Szabó Ferenc

– Én fával tüzelek, 70 évesen már nem költenék rá. De sok fiatal van, egyre többen jönnek, és sok a gyerek is, a családokat inkább érdekelheti – mondta a nyugdíjas Nemes Józsefné.

Kore Zsolt, a Fidesz-KDNP önkormányzati képviselőjelöltje Surjányban működteti vállalkozását. Szerinte több évtizedes kérdés oldódna meg a vezetékes gáz bevezetésével.

Már 30 éves probléma az, hogy nincs kiépítve a vezetékes gáz Surjányban. 

– Néhány olyan lakos persze akad, aki ezt kora miatt már nem tartja fontosnak, de én úgy gondolom, hogy az ingatlanok szempontjából is értéknövelő lenne, illetve az egész településrészt még vonzóbbá tenné azok számára, akik a városból települnének ki ide – hangsúlyozta a képviselőjelölt, aki jelezte a problémát a térség országgyűlési képviselőjének. Herczeg Zsolt pedig az OPUSZ TIGÁZ Zrt-nél érdeklődött a lehetőségekről.  

– Nagyon készségesen álltak a kérdéshez, szinte azonnal tájékoztattak a feltételekről, de a további részletek még egyeztetésre szorulnak. A választások után mindenképpen vissza kell térni a problémára, annak lehetséges megoldására, hiszen ebben az ügyben az önkormányzat tud lépéseket tenni. Mégpedig azt, hogy felveszi a kapcsolatot a szolgáltatóval, elkezdi az egyeztetéseket, valamint a lakossági és vállalkozói igényfelméréseket. A lehetőség műszakilag adott ahhoz, hogy kiépüljön a gerinchálózat, mégpedig a volt Surjány-Hús Kft. bekötő útján üzemelő gázelosztó vezetékre történő csatlakozással, és gázfogadó állomás telepítéssel. A szolgáltató egyébként vállalná, hogy 250 méter hosszan a saját költségén kiépíti a vezetéket, a többit az önkormányzatnak, a rákötéseket pedig az ingatlantulajdonosoknak kellene állnia. De nincs olyan kikötés, hogy hány háztartásnak kell csatlakoznia ahhoz, hogy megvalósuljon a beruházás – tájékoztatott Herczeg Zsolt.

Fontos lenne a külterületek infrastrukturális felzárkóztatása

Mint azt Kis Zoltán, a Fidesz-KDNP által támogatott független polgármesterjelölt kifejtette, nem csak a város belterülete, hanem a külterületi településrészek fejlesztését is fontos feladatnak tartja.

– Bízunk benne, hogy Surjányban kiépülhet a vezetékes gázszolgáltatás, ugyanis alapvető célunk, hogy külterületek infrastrukturális felzárkóztatása is meginduljon Törökszentmiklóson. A fejlesztés csak Surjányban 180 háztartást érintene, de már Szakállasról is érdeklődtek a lehetőség iránt. Azt gondoljuk, hogy a 21. században ez az energiaszolgáltatási mód a komfortos életvitelhez hozzátartozik, és az itt élő állampolgárok számunkra ugyanolyan fontosak, mint a városban lakók – hangsúlyozta a polgármesterjelölt.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában