Felejthetetlen napok

2024.05.28. 16:00

Utazás Szlovákiában: határtalan boldogságban telt a berényi diákok kirándulása

A Jászberényi Nagyboldogasszony Katolikus Óvoda Kéttannyelvű Általános Iskola és Gimnázium 7. évfolyamos diákjai, és tanárai késő tavasszal felejthetetlen napokat töltöttek a Szepességben a Határtalanul program keretében.

Szoljon.hu

Amikor a téli szünet után megtudták, hogy iskolájuk megnyerte a „Határtalanul! pályázatot, a szlovákiai szepességi körutazást, a hetedik évfolyam határtalanul örült!

utazás, kirándulás
Kelemen Csilla osztályfőnök (bal szélen) osztályával utazást nyert Szlovákiába
Forrás: Beküldött fotó

Hosszú autóbuszút érkeztek a Gombaszögi-cseppkőbarlanghoz, amely kezdetnek nagyszerű választásnak bizonyult. A körbevezetés alatt rengeteg érdekes információval gazdagodtak a cseppkövek képződéséről és a barlang felfedezéséről is. A következő állomás Krasznahorkán Andrássy Dénes és Hablawetz Franciska mauzóleuma volt. Itt bemutatták a mauzóleumot, valamint megismerhették Andrássy Dénes életét, házasságát és történetét.

Ezt követően Betléren megnézték az Andrássyak, a történelmi Magyarország épségben fennmarad eredeti bútorokkal berendezet vadászkastélyát. A termek, szobák megtekintésével képet kaptak az Andrássyak mindennapjaiból.

A következő nap fő állomása Szepeskáptalan volt, ami egy harminc épületből állófallal körülvett egyházi város. Meglátogatták a Szent Márton Bazilikát, ahol a gótikus szárnyas oltár legszebb gyűjteményét láthatták.

A harmadik napon Ótátrafüredre indultak, ahonnan feltúráztak Tarajkáig. Itt tanulmányozhatták élőben a magashegységek jellemzőit. Nagyon érdekes volt számukra a jégkatedrális megtekintése, ami különleges turista látványosság is. Ezután egy rövid ebédszünetet tartottak a Vörös Kolostor mellett, majd a Dunajecen tutajoztak, ami szintén rengeteg információval gazdagodtak. A szálláson este vetélkedőt tartottak a tanulmányi kirándulás helyszíneivel kapcsolatban, ahol mindenki jól érezte magát. A tanulmányi kirándulás minden részt vevője egy kis emléket kapott a sok élmény mellé, pólót, amelyen a dátum mellett a határtalanul logója is rajta volt.

Kirándulásunk utolsó, negyedik napján a szobák rendbetétele és az összepakolás után útra keltünk. Ezúttal Kassát csodálhatták meg. Először a város történelmét ismerték meg az idegenvezetőnktől, majd a Dómot csodálhatták meg és leróhatták tiszteletünket II. Rákóczi Ferenc sírjánál. Kassai látogatásunkat a rodostói Rákóczi-ház megtekintésével zárták.

A nap és a kirándulás zárásaként találkozhattak Nagyidán az Ilosvai Selymes Péter néptáncegyüttes képviselőivel, tagjaival. Filmvetítést követően, közös beszélgetéssel, a táncpróbába való bekapcsolódással töltötték el az időt.

Ezután már csak a hazaút volt hátra, amely meglehetősen jó hangulatban telt el. Összességében hatalmas élménnyel, sok tudással, ismerettel gazdagodhattak hazánk egykori területével kapcsolatban.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában