Váratlan támadás

2024.06.20. 19:55

Egerészölyv támadt a kerékpárosra, már csak az ürülékbomba hiányzott

Mezőtúrról Kétpó felé kerékpározott egy férfi, aki nem számított rá, hogy egy madár lekapja a fejéről a sapkát. A támadó egerészölyv valószínűleg a terület fáin cseperedő fiókája védelmében próbálta onnan mielőbb eltessékelni a kerékpárost.

Szoljon.hu

Egy kerékpárosra támadt egy egerészölyv a Mezőtúrt Kétpóval összekötő út mentén a minap.

egerészölyv támadt
A furcsa, támadó viselkedésével a fiókáját védhette az egerészölyv
Fotó: Illusztráció/Beküldött


– Földeket művelek arrafelé, rendszeresen kerékpározok oda határszemlére. A napokban is így tettem, kényelmes tempóban kerekeztem a városból a kis település felé – emlékezett vissza Draskovits Dénes. A mezőtúri férfi, mint mondta: a hetes és nyolcas kilométerkő között, egy fákkal sűrűn szegélyezett útszakaszon egyszer csak nem várt dolog történt.

Talán a rikító színű sapka ingerelhette az egerészölyvet?

– Hangot nem hallottam, egyszer csak hátulról valami a fejemről lesodorta a sapkámat. Nem mondom, hogy nem lepődtem és döbbentem meg, felnéztem és akkor láttam a fejem felett elszálló nagy madarat, mint kiderült: egerészölyvet. Majdnem elestem a biciklimmel. A madár aztán még többször vijjogva felém támadott, igyekeztem vele szembe helyezkedni, de ő mindig hátulról akart felém, nekem szállni – idézte fel a kissé ijesztő történetet. A férfi, ahogy elmondta, arra gondolt, hogy biztosan a rikító sárga mellénye és sapkája ingerelte az állatot. És ekkor az is eszébe jutott, hogy két évvel ezelőtt, ugyanazon a szakaszon hasonló eset történt vele. 

Aztán hallottam, hogy néhány napja, hete más is így járt, s arról is értesültem, hogy valószínűleg a fiókáját védi eképpen az ölyv

 – tette hozzá végül a férfi.

Fiókájuk védelmében furcsán viselkedhetnek a madarak

Akár jó lehet az elmélete, ugyanis a szakirodalmak szerint viselkedhetnek „furcsán” a fiókát nevelő madarak. Ez esetben is arról lehet szó, hogy a szülőmadár a fióka védelme érdekében megpróbálja minél előbb a fészektől távolabb terelni vagy elijeszteni az arra gyalogosan, illetve kerékpárral közlekedőket.

Az üggyel kapcsolatban szerettünk volna hivatalos véleményt kérni arra hivatott szakemberektől. Megkeresésünkre több szervezettől is úgy reagáltak, hogy mivel konkrét bizonyíték nem áll rendelkezésre a témában, ráadásul egymásnak ellentmondó információkat is lehetett hallani, nem jártunk sikerrel, nem foglaltak állást az ügyben.

A bíbicek ürülékbombát dobnak a betolakodókra

Egy madarászattal, madarak viselkedésével is foglalkozó amatőr természetjáró annyit elmondott, hogy bár személyes, ragadozó madarakkal kapcsolatos, ilyen jellegű tapasztalata nincs, de más madárfajoknál látott már hasonlót.

– Csérek, lilék, bíbicek viselkedhetnek így. Tapasztaltam, hogy ha a fészkelőhelyükhöz közel megy valaki, akkor szó szerint „bombáznak” a madarak. Jól célzott ürülékkel próbálják odébb tessékelni a „betolakodókat”. Ritkább esetben akár oda is koppintanak a csőrükkel a nemkívánatos személyeknek – mondta el a madarász.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában