Jászkunság

2024.05.25. 11:36

Ritka madárdalra kapták fel a fejüket a szakemberek az M4-es autópálya mentén

Különleges sármányhímek érkeztek térségünkbe, Fokorú-pusztánál kucsmás és kerti sármány is énekelgetett az autópálya mentén.

Mészáros Géza

A Tiszavilág Ökotúrák kétszemélyes madarászcsapata már tavaly májusban „felfedezett” térségünkben egy hazánkban rendkívül ritka, kóborló madarat. A szolnoki Gődér Róbert és nagykörűi Rimóczi Árpád egy kucsmás sármányt pillantott meg és fotózott le Szolnok közelében, a besenyszögi Fokorú-pusztán, az M4-es gyorsforgalmi út mentén. A hím kucsmás sármány a Tisza-gátnál énekelve hívogatta párját.

sármánykülönlegesség
Éneklő hím kucsmás sármány 
Forrás: Tiszavilág Ökotúrák

Szinte napra pontosan egy évvel később, egy harmadik madárbarát, Hajdú Tamás „fedezte fel” vélhetően ugyanazt a kucsmás sármányt, amely nagy valószínűséggel visszatért a tavalyi helyére. Tamás jelzésére Róbert és Árpád még aznap kiutazott a területre, ahol ők is észlelték, majd ismételten megfotózták és videóra is vették a Magyarországon különleges kucsmás sármányt egy az általa kedvelt magaslati ponton, az M4-es út felüljárójának korlátján megülve.

Gődér Robert május 20-án újból a terepre ment, ahol egy, a kucsmás sármánynál is ritkább fajt, mégpedig kerti sármányt észlelt. Árpád erről az „énekesről” is készített fotót és videót.

Külön érdekesség, hogy 2023 novemberében egy szintén ritka sármányfaj, két fiatal hósármány-példány bukkant fel, ugyancsak az M4 közelében, a Berek-ér partján, melyeket szintén Gődér Róbert fedezett fel.

Kucsmás sármány

A kucsmás sármány hazánkban nagyon ritka késő tavaszi, nyári kóborló madár. Hiába keresnénk a magyarországi fészkelő madarakat tartalmazó listákban, hiszen hazai költése eddig még nem volt bizonyított. A veréb nagyságú „énekes" délkeleti elterjedésű faj, amelynek költőterülete Olaszország keleti partvidékétől kezdve a Balkán-félszigeten és Kis-Ázsián át egészen a Kaszpi-tengerig, Iránig terjed. 

Rövidtávú vonuló, de messzire is elkóborolhat. 

A szakemberek az utóbbi évtizedekben határozott északi, északnyugati terjeszkedését figyelték meg.

Kerti sármány

A kerti sármány Magyarországon hajdanán rendszeres fészkelő volt, de az utóbbi évtizedekben nem észleltek költőpárokat. Európában és Ázsia nyugati részén honos, telelni a trópusi Afrikába vonul. 

Természetes élőhelyei a mérsékelt övi füves puszták, cserjések és sivatagok, valamint ültetvények.

Éneklő hím kerti sármány
Forrás: Tiszavilág Ökotúrák

Hósármány

A hósármány Észak-Amerika sarkkörön túli tájain, Grönlandon, Izlandon, Skandináviában és Oroszország északi részein honos. Természetes élőhelyei a sziklás területek, köves vízpartok, zuzmós tundrák és havasok. Télen délebbre vonul. 

Magyarországon szórványos téli vendég, olykor októbertől márciusig látható.

A 2023 novemberében térségünkben kóborló két fiatal hósármány-példány
Forrás: Tiszavilág Ökotúrák

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!