Videóval frissítve

2024.06.11. 12:30

Kátyúzógéppel veszik fel a harcot a gödrökkel Örményesen

Több mint 7 millió forintot nyert Örményes a közelmúltban a Magyar Falu Program eszközbeszerzést célzó pályázatán. Az elnyert forrásból kátyúzógépet vásároltak, a gépet már be is vetették az egyik legrosszabb állapotú belterületi úton. A cél a költséghatékonyabb útkarbantartás.

Molnár-Révész Erika

Már munkába állt Örményesen az a kátyúzógép, melyet a Magyar Falu Program kommunális eszközbeszerzést célzó pályázatából vásárolt az önkormányzat.

kátyúzógép,örményes,harc
A kátyúzógép már a polgármesteri hivatal udvarán áll, a régóta várt eszközt a település legrosszabb állapotú útjain vetik be először– mondta Török Tamás polgármester.
Fotó: Mészáros János

– Sok éve várunk már arra, hogy beszerezzük ezt az eszközt. A Magyar Falu Program pályázatnak segítségével, 7 és félmillió forintból ez most sikerült. Azért szerettük volna megvásárolni, hogy költséghatékonyabban tudjuk megoldani a belterületi utak javítását, ugyanis településünkön számos, ma már rossz állapotú, alap nélkül épült út található – tájékoztatott Török Tamás polgármester. Hozzátette, az új kátyúzógép a kisebb terhelésű belső utak karbantartására szolgál. 

Hideg és mart aszfalttal is működik a kátyúzógép

Mint azt a polgármester elmondta, a kátyúzógép alkalmas mind a hideg, zsákos aszfalt, mind a mart aszfalt használatára. 

– A géppel először kitakarítjuk a kátyút, pormentesítjük, majd a hőpajzsot leengedjük és felmelegítjük 130-170 Celsius-fokra. Ez felmelegíti az aszfaltot, majd amikor megfelelően felmelegszik az aszfalt, és a kátyú is, akkor a szélek előkészítése után kerül bele az aszfalt, majd ezt tömörítjük – magyarázta az a gép működését.

kátyúzógép,örményes,harc
Az új kátyúzógépet a Szabadság úton tesztelték – mutatta az eszközzel megjavított utat Török Tamás polgármester.
Fotó: Mészáros János

 

Hosszútávú cél is van a saját kátyúzógéppel 

Az új gépet a Szabadság úton tesztelték le, és elkezdődött az Arany János út kátyúzása is. A tervek szerint ezután a Viola, az Akácfa, a Szabadság, majd Iskola út következnek, de a település összes utat bejárja majd az eszköz. 

Mint azt a településvezető elmondta, a betömött kátyút egy-másfél óra múlva már vissza lehet adni a forgalomnak. A hosszútávú cél az, hogy más településeknek is bedolgozzanak a géppel, ami plusz bevételt jelentene az önkormányzatnak.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában