Örményes

2024.06.11. 13:56

Hatalmas vasbetongerendákat emelnek a helyükre az M4-es építésénél – videóval, galériával

Látványos szakaszához érkezett az M4-es gyorsforgalmi út Törökszentmiklós és Kisújszállás közötti szakaszának kivitelezése. Több mint száz hatalmas vasbetongerendát mozgatnak meg az M4-es egyik készülő hídjának építése során ezen a héten Örményes határában.

Köllő Judit

Rendben, ütemterv szerint halad a kivitelezés az M4-es gyorsforgalmi út Törökszentmiklós és Kisújszállás között épülő szakaszán – közölte az Építési és Közlekedési Minisztérium. 

M4-es,építés,betongerenda
A helyszínen megtudtuk, hogy 110 darab, egyenként 33 méter hosszú hídgerendát helyeznek el a szakemberek az M4-es egyik hídjának építésekor
Fotó: Mészáros János

Részletezték, hogy a projekt keretében 17 műtárgy valósul meg, melyből a legjelentősebb a Nagykunsági-főcsatorna fölött épülő, hattámaszú, rengeteg előre gyártott vasbetongerenda segítségével összeállított híd Örményes határában. Az új nyomvonalon tavaly júniusban elkezdett építési munkák során a nyugati oldali hídfő és a négy közbenső alátámasztás megépítése megtörtént, a keleti oldali hídfő cölöpözése pedig jelenleg zajlik.

Egy szolnoki társaság gyártotta az M4-es hídgerendáit

A fejlesztés során összesen 110 különböző, egyenként közel 33 méter hosszú, úgynevezett FCI-hídgerendát emelnek a helyére június 10. és 15. között. Érdekesség, hogy ezeket a szerkezeti elemeket, a vasbetongerendákat egy szolnoki cég telephelyén gyártották.

Mindeközben egy másik fontos munka is javában tart

A minisztérium közleménye arra is kitért, hogy a gerendabeemelési munkálatok nem befolyásolják a közlekedést, a hídfejlesztés mellett azonban zajlik egy másik fontos munka is: felújítják, illetve részben teljesen átépítik Törökszentmiklós elkerülő szakaszán a kétszer egy sávos utat is, emiatt a közúti forgalmat az új, bal oldali pályára terelik át, mindezt ráadásul két ütemben teszik.

Az első ütemben a jelenlegi 4-es számú főúti szelvényezés szerinti 117+400 és 120+300 kilométerszelvények között, majd a második ütemben a 113+500 és a 120+300 szelvények között vezénylik át a forgalmat, mely gyakorlatilag a Törökszentmiklós elkerülő teljes szakasza.

Sebességkorlátozásra számíthatnak az ott közlekedők

Felhívták arra is  figyelmet, hogy ez az útszakasz továbbra is munkaterületként üzemel, az építési munkák és az út mellett néhol jelentős szintkülönbség miatt előzési tilalomra és 40 kilométer/órás sebességkorlátozásra számíthatnak a gépjárművel közlekedők.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában